Belföld

Megfelelő az ivóvíz az ajkai térségben

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vizsgálati eredményei szerint az ivóvíz minősége megfelelő, az ivóvízellátás biztonságos a vörösiszappal elöntött ajkai térségben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az ÁNTSZ a múlt héten összesen 68, az érintett terület nyolc településéről vett ivóvízminta részletes vizsgálatát végezte el. A minták között hét olyan is volt, melyet fúrt kútból vettek.

Mint írták, az értékek nem tértek el a szokásos vízminőség mutatóitól, megfelelő vízminőségre utaltak. Az OKF az eredmények alapján hozzátette: az ivóvízbázisokat semmilyen irányból nem károsította akut módon a katasztrófa.

Kitért arra, hogy az ÁNTSZ a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséggel közösen múlt csütörtök és vasárnap között Kolontáron és Devecserben levegőminőségi vizsgálatokat is végzett.

„Az egyeztetett közös, szabványos mérési metodikák adatai alapján október 7-10. között – mióta a szállópor a száradással arányosan fokozódó terhelést jelent – a mérések tanúsága szerint a szállópor koncentrációja nem haladja meg az egészségügyi határértéket” – áll a közleményben. Megjegyezték ugyanakkor azt is: a vizsgálati eredmények megerősítik, hogy „az FFP2D porálarc az általánosan javasolt és biztonságos porvédő”.

Az OKF közleményében azt is kiemelte: „az ÁNTSZ és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által végzett mérési eredményekkel szemben volt néhány, különböző civil szervezetek által, autodidakta módon végzett mérés, melyeket nem tekintünk valós vizsgálati eredményeknek”.

Dobson Tibor kármentesítési szóvivő kedd reggel azt mondta: a légszennyezettség vizsgálatára nyolc mérőpontot létesítettek a szakemberek, egyebek mellett Ajka, Devecser, Kolontár, Tüskevár és Somlóvásárhely területén. Az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettsége csak a katasztrófával érintett helyen haladja meg az egészségügyi határértéket. Ezen a területen a mentésben részt vevők számára kötelező a porálarc viselése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik