Belföld

Maradt a Pest megyei közgyűlés elnöke

A rendszerváltás óta először fordul elő Pest megyében, hogy a közgyűlés élén két cikluson át ugyanaz az elnök tevékenykedhet - emelte ki Szűcs Lajos (Fidesz-KDNP), miután a Pest megyei közgyűlés tagjai a keddi, megyeházán tartott alakuló ülésén megerősítették elnöki tisztségében.

A Pest megyei közgyűlésben az október 3-i önkormányzati választás eredményei alapján huszonhatan a Fidesz-KDNP, tízen az MSZP, heten a Jobbik színeiben láthatnak munkához.

Az ünnepélyes keretek között megtartott alakuló ülésen a területi választási bizottság elnökhelyettese átadta a megbízólevelet az új összetételű közgyűlés 42 tagjának (egy MSZP-s képviselő betegség miatt hiányzott).

Az eskütétel után titkos szavazással megválasztották a közgyűlés elnökét, akit a testületben meghatározó többséggel bíró Fidesz-KDNP jelölhetett. A posztot az előző ciklusban is betöltő Szűcs Lajosra 36-an igennel, hatan nemmel szavaztak, így megtarthatja tisztségét. Az eredmény azt mutatja, hogy a régi-új elnököt MSZP-s és jobbikos képviselők is támogatták.

Szűcs Lajos egyebek mellett arról beszélt, hogy a legfontosabb cél a megyei fenntartásban lévő csaknem száz intézmény működőképességének, valamint az azokban dolgozó több mint hatezer ember munkájának biztosítása. Hozzátette: törekedni kell arra is, hogy a megye irányító testülete és ő maga is a lehető legközelebb kerüljön a lakossághoz.

Az elnök köszönetet mondott a választóknak – külön a vezető kormánypárt jelöltjeire voksolóknak – a minden eddiginél nagyobb arányú támogatásért.

A közgyűlésen az elnök javaslatára megerősítették alelnöki tisztségében Wentzel Ferencet és Szabó Istvánt – mindketten főállásban, a Fidesz-KDNP színeiben látják el feladatukat. Az előző ciklusban harmadik alelnökként dolgozó Sinkovicz László nem került be a közgyűlésbe.

Az alakuló ülésen döntöttek a tisztségviselők javadalmazásáról – eszerint az elnök bruttó 580 ezer, az alelnökök bruttó 579 ezer forintos illetményre jogosultak -, illetve a bizottságokról is. Az összevonások után a korábbi tíz helyett mindössze négy bizottság működik majd tíz-tíz taggal. A képviselők mindegyike legfeljebb egy bizottságnak lehet tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik