Belföld

Az MSZP a médiatörténelem fekete hétfőjéről beszélt

A párt szerint a Médiatanács tagjainak nincs meg az új törvényben előírt tapasztalatuk ahhoz, hogy betöltsék posztjukat.

A magyar médiatörténelem fekete hétfőjének tartja a szocialista Mandur László az Országgyűlés Médiatanácsot és közalapítványi kuratóriumot érintő személyi döntéseinek napját. Az MSZP szerint a Médiatanács négy tagjából gyakorlatilag egyik sem felel meg a médiatörvény azon kitételének, amely legalább hároméves szakmai gyakorlatot ír elő a testületbe kerülés feltételeként.

Mandur László keddi sajtótájékoztatóján úgy értékelte: hétfőn a Fidesz a saját felügyelete alá vonta a közmédiumok irányítását és azok vagyonát is. A politikai után a gazdasági gyarmatosítás is megtörtént, a rendszerváltás óta ilyen lenyúlás nem volt – fogalmazott a képviselő.

Hangsúlyozta: továbbra is alkotmányellenesnek tartják az új médiaszabályozást, de egyelőre nem kaptak választ a beadványukra az Alkotmánybíróságtól.

Elképesztőnek nevezte, hogy az új vezérigazgatóknak és menedzsmenteknek önálló vagyon nélkül kell majd racionálisan és felelősen gazdálkodniuk. Még annyi rést sem engednek a bástyán, hogy a saját embereik irányíthassák a médiumokat, hanem ezeket a kuratórium fideszes többségének a kezében tartják – hangoztatta.

Sajnálatosnak tartja, hogy – mint fogalmazott – a “kompország” most ötödik sebességbe kapcsolt kelet felé.

Mandur László szerint az végképp elfogadhatatlan, hogy a Fidesz kilenc évre betonozza be az embereit.

A szocialista politikus úgy látja: ez a folyamat azt vetíti előre, hogy a következő időszakban a demokrácia intézményes garanciális elemeit felszámolják. Húsz év alatt – mondta – sok mindent megélt, de azt nem gondolta volna, hogy látja majd egy pártállami rendszer kiépítését.

Felhívta a figyelmet arra: a kulturális bizottság elfogadta azt a fideszes módosító indítványt – vagyis várhatóan így fogadják majd el a törvény végleges szövegét is -, mely szerint a médiaalkotmányból kikerülne az a mondat, hogy Magyarországon “mindenkinek joga van a média útján közzétenni a véleményét”.

Az MSZP kedden közleményt is kiadott, amelyben a Médiatanács tagjainak életrajzára hivatkozva azt állítja: a négy tagból gyakorlatilag egyik sem felel meg a médiatörvény azon kitételének, amely legalább hároméves szakmai gyakorlatot ír elő a testületbe kerülés feltételeként.

“Mindezekkel összességében nem is lenne baj, hiszen a Fidesz a maga kétharmadával az csinál, amit akar, de legalább ne áltassa a médiaszakmát, a szakembereket, mindazokat, akik maradéktalanul megfeleltek volna a törvényi előírásoknak, azzal, hogy a törvényeket betartva végzi a munkáját” – olvasható az MTI-hez is eljuttatott közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik