Belföld

WWF: szigorúbb szabályozás kell a katasztrófák elkerülése érdekében

Magyarországon 260 kritikus hulladéktározó található.

A WWF Magyarország természetvédelmi szervezet arra kéri a magyar kormányt, hogy a 2011 januárjától esedékes magyar EU-elnökség fél éves időtartama során kezdeményezze egy európai szintű cselekvési terv kidolgozását a bányászati hulladékokról szóló EU-irányelv hatékony bevezetésére.

A WWF közleménye szerint a cselekvési tervnek tartalmaznia kell a bányászatból és a bányászati hulladékok elhelyezéséből származó veszélyzónák felmérését, elsősorban a lakosságra és a környezetre gyakorolt hatások szempontjait vizsgálva. Felül kell vizsgálni minden engedélyt, amely működő és üzemelés előtt álló kitermelés engedélyezésére szól, különös tekintettel a veszélyes anyagok elhelyezésére és azok kockázati besorolására.

A WWF a bányászati hulladékokról szóló irányelv biztonsági szempontból történő felülvizsgálatát kéri, szem előtt tartva a tározóterek gátjainak állapotát. A WWF szerint emellett az Európai Bizottságnak ellenőriznie kellene, hogy a vonatkozó irányelvet átültették-e a nemzeti jogrendbe, illetve hogy milyen fokon áll a törvényi szabályozás átültetése a gyakorlatba.

A természetvédelmi szervezet azt írta: egy pénteken birtokába került és kiadott légi fotó azt bizonyítja, hogy a kolontári tározó fala már 2010 júniusában is szivárgott.

A WWF felszólítja az Európai Bizottságot és az uniós tagállamokat, hogy tegyenek sürgős intézkedéseket a magas kockázati szintű bányászati hulladékot tároló biztonságos kezelése érdekében Európában, különösen Kelet-Közép-Európában.

“A kolontári emberi és ökológiai katasztrófa világossá tette, hogy szükség van a bányászati hulladékokra vonatkozó jelenlegi szabályozás újraértékelésére, egyúttal ráirányítja a figyelmet arra, hogy mennyi időzített bomba ketyeg Közép- és Kelet-Európában” – idézték a közleményben Figeczky Gábort, a WWF Magyarország megbízott igazgatóját.

A közleményben a WWF azt írta: egy 2004-ben az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által közzétett átfogó tanulmány szerint csak Magyarországon 260 kritikus hulladéktározó található, ezek közül 8 igen veszélyes. A kolontári vörösiszap-tározót szintén a kritikus helyek közt említi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik