Belföld

Látszatházasságokra és látszathallgatókra vadásznának

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2010. 10. 11. 08:45

Szigorúbban lépnének fel az idegenrendészeti hatóságok a tartózkodási engedély megszerzését szolgáló ügyeskedések ellen.

A külföldivel kötött, kizárólag a magyarországi tartózkodási engedély megszerzését szolgáló érdekházasságok ellen is szigorúbban lépnek majd fel a hatóságok, ha a parlament elfogadja az idegenrendészeti törvénycsomagot – írja a Népszabadság. A tervezet szerint a külföldről származó családtagnak el kell hagynia az országot, ha kiderül, hogy látszatházasságot kötött egy magyar állampolgárral.

A visszaélések egy másik módszere, amikor egy hazai felsőoktatási intézménybe csak azért jelentkezik egy külföldi, hogy az unión belül szabad mozgást biztosító magyar tartózkodási engedélyt megszerezze.

A szigorítás szerint mindenkinek már előzetesen igazolnia kellene, hogy valóban rendelkezik a tanulmányok megkezdéséhez szükséges nyelvtudással, ami persze nem feltétlenül a magyar. Az egyetemeket és a főiskolákat ugyanakkor arra köteleznék, hogy az idegenrendészeti hatóságokat nyolc napon belül tájékoztassák azokról a külföldi hallgatókról, akik a tanulmányaikat megkezdték, félbeszakították, befejezték, illetve a beiratkozási kötelezettségüknek nem tettek eleget.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.