Belföld

Honvédelmi érdekből “elvehetnék” a timföldgyárat

24.hu
24.hu

2010. 10. 11. 12:13

Hende Csaba benyújtotta a parlamentnek a "Vörösiszap-törvényt".

A honvédelmi miniszter úgy módosítaná a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvényt, hogy “honvédelmi érdekből” bármilyen gazdálkodó szervezet működése a Magyar Állam felügyelete alá legyen vonható.

Az előterjesztés szerint az ajkai MAL Zrt. ingatlanát használatra vagy hasznosításra át kellene engedni, honvédelmi célokra. Hende Csaba törvényjavaslata szerint a magyar állam nevében ilyenkor az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos járna el. Egyebek között ő tekintené át a gazdálkodó szervezet vagyoni helyzetét, hagyná jóvá a gazdálkodó szervezet vagyoni jellegű kötelezettségvállalásait.

Az előterjesztés indokolása szerint a törvényjavaslat célja, hogy a kormány hatékonyabban tudjon fellépni “az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenységével összefüggésben felmerült katasztrófák” esetében.

A honvédelmi miniszter szerint javaslata lehetővé teszi, hogy az érintett gazdálkodó szervezetek működését, tevékenységét a kormány döntése szerint az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos felügyelje.

Korábban többen cikkeztek arról, hogy a MAL Zrt. által eddig tulajdonolt és működtetett zagytározó visszaállamosítását is fontolóra vette a kormány.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.