Belföld

Feloldották a halászati tilalmat

Feloldotta a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a halászati és horgászati tilalmat a Mosoni-Duna folyón a Duna folyamba történő betorkollásáig, és a Mosoni-Duna Öreg Dunai torkolatától a komáromi vasúti hídig.

Az MgSzH mint első fokú halászati hatóság az október 4-én Ajkán bekövetkezett vörösiszap-szennyezéssel járó környezeti katasztrófával összefüggésben rendelt el halászati, horgászati tilalmat – emlékeztetnek a közleményben.

Közben a Szlovák Horgászszövetség azt szeretné, ha magyarországi ökológiai katasztrófával kapcsolatban ideiglenesen betiltanák a dunai horgászatot Nagymegyer (Velky Meder) és Párkány (Stúrovo) között. Ferdinand Baláz, a szervezet zsolnai tanácsának elnöke hétfő délután elmondta: a halfogási tilalmat elrendelő döntés előkészítése már folyamatban van.

“Tekintettel a Dunán kialakult rendkívüli helyzetre szeretnénk megvédeni a horgászokat, hogy az adott szakaszon ne horgásszanak és ne vigyék el onnan a halakat. Döglött halak úsznak a vízben, s a horgászok és a nem horgászok is összeszedik és elviszik őket.

Mi eközben nem tudjuk, hogy (az elfogyasztott halak) milyen hatással lehetnek az emberi szervezetre”- nyilatkozta Baláz, aki óvott attól is, hogy disznókkal vagy kacsákkal etessék fel a döglött halakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik