Belföld

Rohamtempóban épül a védőgát Kolontárnál

Félméter rés keletkezett az iszaptározó gátján, ezért épül védőgát Kolontár közepén.

Csaknem fél méter széles az a repedés, amely miatt szombat kora reggel ki kellett menekíteni a Veszprém megyei Kolontárt, és Devecser lakosságát is felkészítették a költözésre. A megsérült gátnál dolgoznak a munkagépek, Kolontáron épül a védőgát, Devecsert takarítják a vörösiszaptól – tapasztalta az MTI tudósítója vasárnap hajnalban és kora reggel.

Az ajkai zagytározó X. kazettájának északi oldalán a szakemberek 47 centiméter széles repedést mértek még csütörtökön, de ez a vágat péntek estére hét centimétert nőtt. Ezt követően a védelmi bizottság a belügyminiszterrel úgy döntött: kitelepítik Kolontár lakosságát, mert reális veszély áll fenn egy gátszakadásra.

Az MTI tudósítójának szakemberek vasárnap reggel, a megsérült tározó közelében azt mondták: a repedés mellett egy 40 centiméteres szinteltolódás is van a gátszakasz két fala között, és az “zsanérszerűen nyílik”. Úgy vélik, mivel ez a mozgás lelassult, jó esély van arra, hogy elkerüljék a gátszakadást.

A tározót üzemeltető cég munkásai és a katasztrófavédelem emberei próbálják betömíteni a rést. A tervek szerint egy szarkofágot építenének a tározó köré, de az nagyon sok időt venne igénybe, és egyelőre az sem tisztázott, ki fizetné a költségeket – mondták.

Kolontár felé vasárnap hajnalban rendszám nélküli munkagépek tartottak, hogy elkezdjék a 400 méter hosszú védőgát építését, a teherautók pedig még délelőtt elkezdik szállítani a köveket és a földet.

A szakemberek az MTI-nek azt mondták, a Veszprém megyei települést kettészelő védőgát 5 méter magas lesz, talpszélessége 20, koronateteje 6 méter lesz. Az alapozási munkával szombat éjjelre elkészültek, leterítették a geotextíliát, és erre építik a bányákból ideszállított kövekből a prizmát, amelyet földdel fednek be.

A védműnek hétfőre kell elkészülnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik