Belföld

A privatizátorok nem szóltak, hogy veszélyes a tározó

A MAL Zrt. nem kapta meg azt a műegyetemi szakvéleményt, amely szerint már a privatizáció előtt tudták, hogy a hétfőn megsérült vörösiszap-tározót rossz helyre építették.

Winkler Gusztáv, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa a Figyelőnek is megerősítette, náluk tananyag, hogy a szóban forgó tározó veszélyes, és erről annak idején szakvéleményt is adtak a Magyar Alumínium Trösztnek.

Az Alutrösztöt aztán részenként privatizálták, ennek során az ajkai timföldgyártás, és azzal együtt a tározó a MAL birtokába került. Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke a Figyelőnek elmondta, hogy most minden privatizációs dokumentumot átnéztek, de olyat nem kaptak, amely bármiféle utalást tenne a Winkler Gusztáv által elmondottakra.

„Döbbenetes lenne, ha most bennünket tennének felelőssé a katasztrófáért, miközben a létesítményt a cégünknek eladó állami szervezet a vétel során ezt a fontos információt elhallgatta előlünk. Ha tudomásunk van erről, nem használjuk az adott tározót, hanem másikat építünk helyette” – jelentette ki Tolnay Lajos. A MAL elnökével a Figyelő következő számában olvashatnak interjút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik