Belföld

Nőtt a légszennyezettség a vörösiszap térségben

Porálarc és védőszemüveg viselését javasolja a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a vörösiszappal elöntött területen élőknek és a mentesítésben résztvevőknek.

A vasárnapi közlemény szerint a legújabb légszennyezettségi mérések alapján a levegő portelítettségi mértéke helyenként meghaladja az egészségügyi határértéket. A takarításban résztvevőknek védőfelszerelés viselését ajánlják az iszap erősen lúgos kémhatása miatt.

A megyei védelmi bizottság arról tájékoztatott: az elöntött területen az erősen lúgos kémhatású iszap okoz veszélyt, amely a bőr felmaródását és szemsérülést okozhat, légzés útján a szervezetbe jutva a nyálkahártyát irritálhatja. A testület a levegő portelítettsége miatt szükségesnek tartja porálarc és védőszemüveg viselését a mentesítésben résztvevőknek és a lakosságnak. A veszélyeztetett területeken a mentésben és takarításban résztvevőknek egyéni védőfelszerelést javasolnak az iszap erősen lúgos kémhatása miatt, vagyis arra kérik az embereket, hogy viseljenek gumicsizmát, zárt ruházatot, savaknak, lúgoknak ellenálló védőkesztyűt és védőszemüveget. Ha a veszélyes anyag bőrre kerül, azonnal bő vízzel le kell mosni, szükség esetén pedig orvoshoz fordulni. A szennyezett ruházatot, lábbeliket bő vízzel kell mosni – hívja fel a figyelmet a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik