Belföld

Óriási az összefogás az országban az iszapkárosultak javára

Eddig több mint 100 milliót dobtak össze az iszapkárosultaknak.

Két nap alatt több mint 320 ezren hívták a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat, amely az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül juttatja el az adományokat a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak. Eddig 80 millió forint gyűlt össze ebből. De több tízmilliónyi felajánlás érkezett már áruházláncoktól, cégektől is.

Közben több karitatív szervezet is a tragédia helyszínén dolgozik. A Hit Gyülekezete karitatív szervezete például ötmillió forint értékű élelmiszert, ruhát, és bútoradományt tartalmazó gyorssegélyt vitt a károsultaknak.

Devecseren pedig a HAH létrehozott egy válságközpontot, ahol folyamatosan élelmiszert és főtt ételt osztanak szét az ott élők és a dolgozók között. De a szervezet már a következő segélyakciókat is szervezi.

Az Ökumenikus Segélyszervezettel Lévai Anikó jószolgálati nagykövet járta be az elöntött utcákat. „Ezek a képek eléggé magukért beszélnek, eddig az a tapasztalatunk, hogy az embereket nagyon megérintette, és mindenki érzi országszerte, hogy itt egy teljesen új típusú dologról van szó, egy olyan dologról, ami váratlanul ért mindenkit”- mondta a miniszterelnök felesége. A segélyszervezet maga is a tisztításhoz szükséges eszközöket, gumikesztyűt, maszkot és védőruházatot hozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik