Belföld

Orbán: felkészültünk a baj elhárítására

Felkészültünk a baj elhárítására, egy újabb gátszakadás esetén meg tudjuk védeni Devecser hatezer lakosát, és Kolontár polgárai is biztonságban vannak - mondta a kormányfő.

Mivel a Magyar Alumínium Zrt. területén lévő vörösiszap tároló X. kazettájának északi gátja tovább rongálódott, ezért megnőtt a kockázata annak, hogy a tározóban lévő vörösiszap és lúgos víz elegye a szabadba jut. A lakosság védelme céljából Kolontár kitelepítése szükségessé vált, aminek végrehajtására a katasztrófavédelem megtette a szükséges lépéseket. A katasztrófavédelem felkészült a további lakosságvédelmi intézkedések megtételére.

A kormányfő az ajkai tűzoltóságon szombat délelőtt megtartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: félmillió köbméter iszap ömölhet ki a leszakadt sarkú tározóból a településekre, ezért került sor Kolontár 715 lakosának kimenekítésére. Az éjszaka folyamán hozott döntést délelőtt 9 órára végrehajtották, és Devecser 6 ezer lakóját is felkészítették egy hasonló intézkedésre. Ezekre utalva a miniszterelnök úgy fogalmazott: “szomorúság, nyugtalanság van, pánik nincs”.

A honvédség 319 katonája és 127 járműje, valamint öt vasúti vagon készen áll az emberek esetleges kimenekítésére Devecserben, a települések határában minden szükséges műszaki eszköz és a szennyeződés közömbösítésére alkalmas anyag rendelkezésre áll – fűzte hozzá a kormányfő.

A kiürített Veszprém megyei faluban megteremtették a vagyonbiztonságot – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő bejelentése szerint egy gát megépítésével próbálják elterelni az esetlegesen kiáradó iszapot, és megvédeni az emberek életét és értékeit. Olyan mértékben megsérült az ajkai vörösiszap zagytározója, hogy feltehetően ismét bedőlhet.

Az összes magyarországi vörösiszap-tározó ellenőrzése már zajlik – erősítette meg kérdésre válaszolva a miniszterelnök.

A Mal Zrt. üzemének újraindítása kizárólag kormánydöntéssel lehetséges, ez a döntés egészen biztosan nem fog hétfőn megszületni – hangsúlyozta Orbán Viktor. “Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy általában eddig szokás volt – mondta a felelősségre vonásra utalva, és hozzátette: “Magyarországon néhány hónapja új időszámítás kezdődött”.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, jelenleg még nincs olyan információ, amely alapján az emberi felelősség voltát pontosan meg tudnák állapítani, de határozottan állítja, hogy emberi felelősséget kell keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik