Belföld

Orbán: Devecser, Kolontár biztonságban van

Biztonságban van Devecser lakossága, Kolontárt kiürítettük, mert veszélyhelyzet állt fenn az éjszaka folyamán - jelentette ki OrbánViktor a kiürített Kolontáron.

Helikopterekkel ellenőrzik az ajkai vörösiszap-zagytározó sérüléseit és vízszintjét, ennek ismeretében döntenek a szükséges védekezési munkálatokról.

A légi rendészet MD-500 típusú helikoptere mentőcsövet ereszt a vörösiszap-tározóba, hogy megmérje a folyadék sűrűségét, ennek alapján tudják meghatározni a szakemberek, hogy egy esetleges gátszakadásnál hány százezer köbméter iszap zúdulna a veszélyeztetett körzetbe.

Fokozott készültséget rendeltek el a katonaság, a rendőrség és a légierő állománya körében, továbbá egy másik MD-500 helikopter is készültségben áll, speciális felderítő eszközökkel, köztük hőkamerával és mérőműszerekkel.

Az eddigi megállapítások szerint a zagytározó északi oldalán keletkeztek újabb repedések és szakadások.

Hétfő délután mintegy 40 perc alatt öntötte el a három települést (Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely) a 800 ezer köbméter vörös sárfolyam, és magával ragadott szinte mindent, hét ember halálát okozta, egy eltűnt személyt pedig még mindig keresnek. A katasztrófában csaknem 150 ember szenvedett égési sérüléseket az erősen lúgos tartalmú iszaptól.

A korábbi elgondolásokkal szemben Devecsert egyelőre nem kell kitelepíteni, erre csak a zagytározó esetleges átszakadása esetén lesz szükség, de a lakosoknak fel kell készülniük az esetleges kitelepítésre – mondta Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő.

Hangsúlyozta: Devecser lakosságának az esetleges kitelepítésre kell felkészülnie, de erre még nincs szükség. A tározó esetleges átszakadása esetén kellene kitelepíteni a lakosságot, de ennek a valószínűsége egyelőre csekély. Ha a kitelepítésre sor kerülne, a lakosokat nem szállítanák el, mint Kolontárról, hanem a településen belül, védett területen helyeznék el őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik