Belföld

Győrbe készítik menekíteni a devecserieket

Devecser "esetleges kitelepítéséről" intézkedtek a szakemberek.

A MÁV öt vasúti szerelvényt készített elő a devecseri állomásra, hogy ha szükségessé válik, a lakosokat egyszerre Győrbe szállíthassa.

Kontrát Károly ámmatitkár elmondta: Kolontáron a Torna-pataknál 600 méter hosszan 4-5 méter magas falnak kell elkészülnie három nap alatt. Rámutatott arra is, hogy a 10-es számú tároló fala a hétfői átszakadást követően mostanra már három helyen megroppant. Sajnos több centiméterrel szélesedett a repedés, s ez egy esetleges veszélyhelyzet bekövetkeztére figyelmeztet – tette hozzá.

Ismertetése szerint a sérült tároló előtti 32 hektáros szántóföldön három lépcsőzetes földsáncot alakítanak ki.

A Torna-patak mentén lévő kolontári házak eldózerolását még nem kezdték meg – mondta el az államtitkár. Hozzátette: nagyon fontos ugyanis, hogy kihozhassák az emberek a megmaradt ingóságaikat, ezért ott most a lehető legnagyobb gondot fordítják a szemét és az iszap elhordására, illetve a fertőtlenítésre.

A belügyi államtitkár utalt arra, hogy Devecserben és Kolontáron is megkezdődött az újjáépítés előkészítése. Mint mondta: építészcsoport járt mindkét településen, tervek állnak már rendelkezésre, s földterületet jelölnek ki az önkormányzatok.

Kontrát Károly elmondása szerint a polgármesterek úgy nyilatkoztak a védelmi bizottság szombati devecseri ülésén: érzik, hogy számíthatnak a kormányra.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere az MTI-nek elmondta: több helybeli cég ajánlotta már fel lakások építését, így például a devecseri téglagyár osztrák tulajdonosa öt felépítését vállalta, és “a sümegi várkapitány is felhúz” két házat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik