Belföld

Feszült helyzet Félegyházán

Administrator
Administrator

2010. 10. 09. 07:25

A munkások nem engedik elszállítani a termékeket, amíg meg nem kapják fél éve nem folyósított bérüket.

Pénteken éjfél után el akarták szállítani a TE Ganz-Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyárából a korábban elkészített termékeket, de a sztrájkoló munkások miatt erre nem került sor; éjfél óta 40-50 dolgozó áll az üzemcsarnok előtt, farkasszemet nézve a cég által küldött biztonsági emberekkel.

A cég vezetése felszólította a munkásokat, hogy a német Alstom vállalat számára legyártott termékek elszállításában segítsenek, mi azonban először az elmaradt hat havi bérük kifizetését kérjük – mondta Molnár István, a sztrájkbizottság elnöke szombaton hajnalban. Már az is tárgyalási alap lenne, ha legalább a bér egy részét megkapnák a dolgozók, mert minden tartalékuk elfogyott – tette hozzá.

A sztrájkbizottság elnöke hangsúlyozta: a cég vezetése teljesen elzárkózik az elmaradt bérek kifizetésétől, teljes bizonytalanságban élünk, hiszen a szeptember 3-a óta kikapcsolt villamos áram hiányában dolgozni nem tudunk, ennek ellenére a cég nem mond fel.

Az üzemcsarnok előtt egy olajoshordóban égő tűz mellett virrasztó munkások elmondták: a cég vezetése törvénytelenségek sorozatát követi el velük szemben, minden következmény nélkül.

Azok a dolgozók, akik felmondtak, nem kapták meg a járandóságaikat, de a papírjaikat sem, így el sem tudnak helyezkedni, a betegállományban lévő munkások nem kapnak táppénzt, a gyesen lévők nők sem kapják meg a törvényesen járó pénzüket – összegezték sérelmeiket a dolgozók.

Molnár István elmondása szerint éjfél után a német Alstom cég képviselője, ügyvédek, tolmács és hat erős testalkatú férfi kíséretében megjelent az üzem bejáratánál és megálltak. Az éjszaka is őrséget álló sztrájkolók egymást értesítették és rövid időn belül 40-50 munkás érkezett a helyszínre. Az egyik gyári dolgozó megkísérelt bemenni az üzembe, de a biztonsági emberek nem engedték. A sztrájkolók az atrocitások elkerülése érdekében kihívták a rendőrséget, akik azóta a helyszínen vannak.

Az MTI tudósítójának az egyik üzemre felügyelő férfi azt mondta: reggel nyolc óra után adhat meg egy telefonszámot, melyen információt adnak arról, hogy mit terveznek.

A cég képviseletében nem jelent meg az éjszaka folyamán senki, mindössze Ménes István vezérigazgató megbízólevelére hivatkoznak az üzem bejáratát elálló emberek.

A sztrájkoló munkások azt szeretnék elérni, hogy a Te Ganz-Röck Zrt. tulajdonosai fizessék ki elmaradt bérüket és a visszatartott juttatásokat, amit a 200 millió forintnál nagyobb értékű szállítmány visszatartásával próbálnak kikényszeríteni.

Az energetikai gépgyártásra és edénygyártásra szakosodott kiskunfélegyházi gyárban két éve csak késleltetve, hosszabb-rövidebb ideig tartott munkabeszüntetések után kapták meg elmaradt bérüket a dolgozók.

Amikor a TE Ganz-Röck Zrt. teljes kapacitással termelt, a társaság állandó alkalmazotti létszáma 370 körül volt, és rendszeresen 120 külsőst foglalkoztatott a Kiskunfélegyháza környéki településekről.

A TE Ganz-Röck Zrt. többségi tulajdonosa a Resonator csoport, a kisebbségi – 45 százaléknyi tulajdoni hányaddal pedig a Vegyépszer csoport.

A kiskunsag.hu arról tudósít, hogy a munkások 9 órakor demonstrációt kívánnak tartani a vásosháza előtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.