Belföld

Devecser nincs veszélyben

Szakemberek szerint ha a védőgát Kolontáron elkészül, az esetleg kizúduló vörösiszap elkerüli a Veszprém megyei kisvárost.

A szakértők egy négyszáz méter hosszú, négy-öt méter magas gátat építenek, amelynek koronateteje hat méter, az alja pedig húsz méter széles lesz.

A gát kettészeli majd a vörösiszappal elöntött Kolontár települést, ezzel megvédik a hétfői áradatban épen maradt településrészt. A 8-as útig vezető védőgátat úgy építik, hogy ha ismét vörösiszap ömlene Devecser határába, az a település lakóházaitól messzebb terüljön el.

Szakértők szerint a sűrűbb tartalmú iszap lassabban árasztaná el ezt a részt, és a védőgát képes megmenteni Kolontárt, illetve Devecsert.

Hétfőn az Ajka melletti zagytározó gátjának szakadása után a vörösiszap-áradat Kolontáron 35, Devecseren 273, Somlóvásárhelyen 14 házat öntött el és több mint 40 utcát tett járhatatlanná.

A katasztrófa eddig hét ember halálát okozta, egyet még keresnek. Közel 150 ember szenvedett égési sérüléseket az erősen lúgos tartalmú iszaptól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik