Belföld

Még két évig használták volna az átszakadt tározót

A Mal Zrt. vezérigazgatója szerint egy betűt sem változtattak az előírásokon.

Bakonyi Zoltán cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a hétfőn átszakadt vörösiszap-tározót túltöltötték: szerinte a mérések alapján 72-75 százalékos volt a telítettsége, így még két évig használni akarták – hangzott el az RTL Híradóban. “Ahol olyan anyagokkal dolgoznak, mint a miénk, nagyon szigorú szabályozásnak vannak alávetve. Nem egy szót, egy betűt nem változtathatunk meg azokból az előírásokból, ezeket egytől-egyig, tizedespont pontosságig be voltak tartva” – mondta a Magyar Alumínium Zrt. vezérigazgatója.

Tolnay Lajos, a cég igazgatóságának elnöke a FigyelőNetnek arról beszélt, hogy biztosan nem ők a felelősek a vörösiszap-tragédiáért. Mint mondta, az általuk készített katasztrófa-forgatókönyvekben is legfeljebb túlfolyással számoltak, így értetlenül állnak a szakembereik. Arra a kérdésre, hogy az áldozatok iránt hogyan érez, úgy felelt: “Mintha elgázoltam volna valakit, magam alatt vagyok.”

Közben Ajka szocialista polgármestere levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz, hogy az 1100 főt foglalkoztató timföldgyár folytathassa a működést. Schwartz Béla, az Inforádiónak azt mondta, ellenkező esetben megpecsételődik a város sorsa, és társadalmi katasztrófa történik Ajkán. A károkozónak meg kell téríteni a károkat, de szerinte ez csak akkor lehetséges, ha – szigorú ellenőrzés mellett – folytathatja a működését a gyár.

Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, akkor lehet kérdéses, hogy újraindul-e a termelés, ha biztonságossá válik a vörösiszap elhelyezése, de vasárnapig biztosan fel van függesztve. Közölte, a döntést nem befolyásolja a cég csődről szóló fenyegetése. A Mal Zrt. vezetői korábban azt közölték, ha hétfőig nem indulhatnak újra, csődbe mennek, és nem tudnak fizetni semmit – hangzott el az RTL Híradóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik