Belföld

A család a sajtóból értesült a szudáni emberrablásról

Édesapja elrablásáról a sajtóból értesült a család - mondta a Szudánban elrabolt magyar békefenntartó, Papp István fia.

A baracskai családi házban élő család számára az a legszörnyűbb, hogy semmit nem tudnak arról, milyen cél vezérelte az emberrablókat, s mik a szándékaik – tette hozzá ifjú Papp István.

„Aggódunk és reménykedünk” – mondta. Papp István október 22-én tért volna haza a Dárfúrból. Arról, hogy az emberrablás kapcsán a családdal felvették-e, s ha igen, mely szervezetek a kapcsolatot, ifjú Papp István – érthető okokból – nem kívánt tájékoztatást adni.

Baracska község független polgármesterét – aki ugyancsak a sajtóból értesült az emberrablásról – mélységesen megdöbbentette a hír.

Papp István pedagógus feleségével és fiatal felnőtt fiával mintegy 15 éve költözött a faluba. Rendes, tisztességes embernek ismeri őket mindenki – mondta Boriszov Zoltán.

Legutóbb az elutazása előtti napon beszéltem vele. Ritkán tartózkodott itthon, de a község közös problémáinak a megoldásában igyekezett segíteni. Az árvízkárok helyreállítására például pénzt ajánlott fel, mivel távolléte miatt a munkában nem tudott részt venni – tette hozzá a polgármester.

Az elrabolt békefenntartó Szudánba utazása előtti napon interjút adott a Fejér Megyei Hírlapnak. Az on-line kiadásban pénteken közzétett írásban többek között arról beszélt, hogy Dárfúrban elkezdődött a gyerekkatonák leszerelése.

A misszióról a következőket mondta: „az övezet (…)legalább annyira veszélyes, mint Irak, vagy Afganisztán. A menekülttáborokban egyre gyakoribb a leszámolás, a kormányerők és a fegyveres csapatok között pedig a szabályos tűzharc.”

Papp Istvánt, a dárfúri békefenntartó misszió magyar nemzetiségű tagját, aki egyéni munkavállalóként szolgál a misszióban, október 7-én rabolták el a szudáni El-Faser városában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik