Belföld

A sajtóból értesült az emberrablásról a békefenntartó családja

Papp István október 22-én tért volna haza Szudánból.

Édesapja elrablásáról a sajtóból értesült a család – mondta el az MTI-nek pénteken este a Szudánban elrabolt magyar békefenntartó fia. A baracskai családi házban élő család számára az a legszörnyűbb, hogy semmit nem tudnak arról, milyen cél vezérelte az emberrablókat, s mik a szándékaik – tette hozzá ifjú Papp István. “Aggódunk és reménykedünk” – mondta.

Arról, hogy az emberrablás kapcsán a családdal felvették-e, s ha igen, mely szervezetek a kapcsolatot, ifjú Papp István – érthető okokból – nem kívánt tájékoztatást adni.

Baracska község független polgármesterét – aki ugyancsak a sajtóból értesült az emberrablásról – mélységesen megdöbbentette a hír. “Papp István pedagógus feleségével és fiatal felnőtt fiával mintegy 15 éve költözött a faluba. Rendes, tisztességes embernek ismeri őket mindenki” – mondta Boriszov Zoltán.

“Legutóbb az elutazása előtti napon beszéltem vele. Ritkán tartózkodott itthon, de a község közös problémáinak a megoldásában igyekezett segíteni. Az árvízkárok helyreállítására például pénzt ajánlott fel, mivel távolléte miatt a munkában nem tudott részt venni” – tette hozzá a polgármester.

Az elrabolt békefenntartó Szudánba utazása előtti napon interjút adott a Fejér Megyei Hírlapnak: az on-line kiadásban pénteken közzétett írásban többek között arról beszélt, hogy Dárfúrban elkezdődött a gyerekkatonák leszerelése. A misszióról a következőket mondta: “az övezet (…)legalább annyira veszélyes, mint Irak, vagy Afganisztán. A menekülttáborokban egyre gyakoribb a leszámolás, a kormányerők és a fegyveres csapatok között pedig a szabályos tűzharc.”

Papp Istvánt, a dárfúri békefenntartó misszió (UNAMID) magyar nemzetiségű tagját, aki egyéni munkavállalóként szolgál a misszióban, október 7-én rabolták el a szudáni El-Faser városában.

AJÁNLOTT LINK:

Magyar békefenntartót raboltak el Szudánban (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik