Belföld

Nem kell tartani újabb katasztrófától

Administrator
Administrator

2010. 10. 07. 15:17

A katasztrófavédelmi főigazgató szerint műszaki-technológiai és emberi mulasztás miatt következett be a gátszakadás.

Nem kell újabb katasztrófától tartani a vörösiszapömléstől sújtott területen – mondta az országos katasztrófavédelmi főigazgató csütörtökön az MTI-nek Ajkán. Bakondi György hozzátette: műszaki-technológiai és emberi mulasztás lehetett a katasztrófa okozója.

A vezérőrnagy közölte, hogy megfelelő erőkkel és eszközökkel zajlik a kárelhárítás és a mentés, újabb katasztrófa veszélye nem áll fenn. A főigazgató szerint hétfőre befejeződhet az iszappal elöntött települések kármentesítése, de az okozott károk teljes felszámolása hosszú heteket vesz igénybe. Bakondi elmondta: a legfontosabb feladat a mentesítés, a történtek kivizsgálása, illetve az, hogy mindenki számára biztosíthassák a lakhatás alapvető feltételeit.

A Veszprém megyei Bánhalma térségében egy 20 hektáros területre vezetik a Marcal vörösiszappal szennyezett vizét, és azt a tározóban mentesítik. Emellett sok ezer tonnányi gipszet adagolnak az érintett folyók vizébe – tette hozzá.

A timföldgyár műszakilag minden erejét és eszközét mozgósította, hogy a kormányzat által támasztott követelményeknek megfeleljen – mondta a főigazgató. Közölte: csütörtökön döntöttek egy bekötőút építéséről Kolontár és a 8-as főút között, amelynek estig el kell készülnie. Az útépítés az anyagszállítás zavartalansága miatt vált szükségessé, ugyanis a régi utat félméteres iszap és sár borítja.

Kontrát Károly belügyi államtitkár, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár és Bakondi György csütörtökön Ajkán tájékozódott a kárelhárítás műszaki-technológiai megoldásairól és a mentési munkálatokról. A megbeszélésen meghallgatták a megyei védelmi bizottság elnökének, a megbízott megyei rendőrfőkapitánynak és a környezetvédelmi hatóság képviselőjének a jelentését.

A találkozón részt vett Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke és Bakonyi Zoltán, a timföldgyár vezérigazgatója, ők az alkalmazott műszaki megoldásokról, az esetleges további kiömlés megakadályozását elhárító munkálatokról és a más kazettákban fellelhető vizek tisztításáról adtak tájékoztatást.

Sok feladatot kell mielőbb elvégezni: rendkívül fontos a lakóházak, utcák mentesítése, és ezzel összefüggésben az emberek ideiglenes elhelyezése, továbbá a mentőcsapatok ellátása eszközökkel és anyagokkal. Döntő a biztonságos műszaki megoldások alkalmazása a gátszakadás helyszínén, hogy többé ilyen katasztrófa ne következhessen be, valamint mentesíteni kell az élővizeket – közölte Bakondi György.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.