Belföld

Nem kell tartani újabb katasztrófától

A katasztrófavédelmi főigazgató szerint műszaki-technológiai és emberi mulasztás miatt következett be a gátszakadás.

Nem kell újabb katasztrófától tartani a vörösiszapömléstől sújtott területen – mondta az országos katasztrófavédelmi főigazgató csütörtökön az MTI-nek Ajkán. Bakondi György hozzátette: műszaki-technológiai és emberi mulasztás lehetett a katasztrófa okozója.

A vezérőrnagy közölte, hogy megfelelő erőkkel és eszközökkel zajlik a kárelhárítás és a mentés, újabb katasztrófa veszélye nem áll fenn. A főigazgató szerint hétfőre befejeződhet az iszappal elöntött települések kármentesítése, de az okozott károk teljes felszámolása hosszú heteket vesz igénybe. Bakondi elmondta: a legfontosabb feladat a mentesítés, a történtek kivizsgálása, illetve az, hogy mindenki számára biztosíthassák a lakhatás alapvető feltételeit.

A Veszprém megyei Bánhalma térségében egy 20 hektáros területre vezetik a Marcal vörösiszappal szennyezett vizét, és azt a tározóban mentesítik. Emellett sok ezer tonnányi gipszet adagolnak az érintett folyók vizébe – tette hozzá.

A timföldgyár műszakilag minden erejét és eszközét mozgósította, hogy a kormányzat által támasztott követelményeknek megfeleljen – mondta a főigazgató. Közölte: csütörtökön döntöttek egy bekötőút építéséről Kolontár és a 8-as főút között, amelynek estig el kell készülnie. Az útépítés az anyagszállítás zavartalansága miatt vált szükségessé, ugyanis a régi utat félméteres iszap és sár borítja.

Kontrát Károly belügyi államtitkár, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár és Bakondi György csütörtökön Ajkán tájékozódott a kárelhárítás műszaki-technológiai megoldásairól és a mentési munkálatokról. A megbeszélésen meghallgatták a megyei védelmi bizottság elnökének, a megbízott megyei rendőrfőkapitánynak és a környezetvédelmi hatóság képviselőjének a jelentését.

A találkozón részt vett Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke és Bakonyi Zoltán, a timföldgyár vezérigazgatója, ők az alkalmazott műszaki megoldásokról, az esetleges további kiömlés megakadályozását elhárító munkálatokról és a más kazettákban fellelhető vizek tisztításáról adtak tájékoztatást.

Sok feladatot kell mielőbb elvégezni: rendkívül fontos a lakóházak, utcák mentesítése, és ezzel összefüggésben az emberek ideiglenes elhelyezése, továbbá a mentőcsapatok ellátása eszközökkel és anyagokkal. Döntő a biztonságos műszaki megoldások alkalmazása a gátszakadás helyszínén, hogy többé ilyen katasztrófa ne következhessen be, valamint mentesíteni kell az élővizeket – közölte Bakondi György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik