Belföld

Így alakítaná át Gyurcsány az MSZP-t

A volt kormányfő platformja olyan pártot szeretne, amely "minden fillérről el tud számolni.

Gyurcsány Ferenc a kapcsolat.hu portálon megjelent bejegyzésében úgy fogalmaz: “A párt gyökeres átalakításával, politikai, erkölcsi és szervezeti fordulattal segítsük elő egy szélekre zárt, középre nyitott, balközép centrumpárt kialakítását.”

A volt kormányfő szerint aki személyi vitát kezd, az nem segít, így nem egymással, hanem egymás terveivel kell vitatkozni. Videoüzenetében határozott erkölcsi fordulat szükségességéről is beszél, de szerinte a szervezési, vezetési változás is fontos lenne. Mint fogalmaz, “nem tehetem meg, hogy hagyok csapot-papot, tessék csinálni”. Úgy véli, ha a Fidesz az ország érdekeit szolgálva a nagy rendszerek átalakítására tesz javaslatot, akkor azt a szocialistáknak is támogatni kell, mégha azok népszerűtlen intézkedések is.

Az oldalon megtalálható a Gyurcsány által létrehozott Demokratikus Koalíció platform alapító irata is: ebben azt írják, változásra van szükség a baloldalon. “Meg vagyunk győződve róla, hogy a szabadság alapértékeinek és intézményeinek felszámolása, azaz a FIDESZ-KDNP jövőre kiteljesedő “tizenegyes alkotmányozása” nemcsak a társadalom és az egész politikai rendszer működésében, hanem a gazdaságban is válsághoz vezet” – írják.

Úgy fogalmaznak, hogy kizárólag olyan gazdaságpolitikát támogatnak, amely a növekedés és a szociális igazság céljait nem az államháztartás egyensúlyának rovására hozza létre. “Minden rosszindulatú kritika ellenére sem vagyunk hajlandók megtagadni az elmúlt évek legfontosabb eredményeit, azaz a költségvetés egyensúlyának megteremtését, az ország építését, a nagy ellátórendszerek átalakítását célzó reformpolitikát” – olvasható az alapító iratban.

Kifejtik, olyan pártot szeretnének, amely minden fillérről el tud számolni, és csak olyan politikusokra tartanak igényt, akik egész politikusi életpályájuk vagyoni, jövedelmi helyzetét hajlandók kitenni a demokratikus ellenőrzésnek. A párt működését a belső demokrácia megőrzése mellett a hatékonyságra, a teljesítményelv kiterjedt érvényesítésére és az elszámoltathatóságra szeretnék felépíteni, és azért fognak tenni, hogy így működjön az egész párt – zárják a közleményt.

Gurcsány Ferenc sajtótájékoztatóján közölte, csütörtök reggel óta háromszázan jelentkeztek be a platformba. Mint mondta, már látszik, hogy “nem lesz gond” a hivatalos megalakulás október 23-ra tervezett időpontjával, az MSZP alapszabálya szerint ugyanis a párton belül, egyebek mellett akkor alakulhat önálló platform, ha legalább háromszáz taggal rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik