Belföld

A Jobbikban is listázták a választókat?

Novák Előd szerint ha bebizonyosodik, hogy a párt bármely tagja jogosulatlanul adatbázist vezetett, a vétkest ki kell zárni a pártból.

Bordás Vilmos, az Országos Választási Bizottság elnöke szerdán közölte az MTI-vel, hogy a testület egy több száz fővárosi választópolgár személyes adatait tartalmazó nyilvántartás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A Hírszerző csütörtökön arról számolt be, hogy a szerkesztőség birtokába jutott adatbázis majdnem 1700 pesterzsébeti Jobbik-szimpatizáns nevét, lakcímét és személyi számát tartalmazza.

Mint írják, egy táblázatban ABC sorrendben, szavazókerületi lebontásban szerepelnek azok az állampolgárok, akik a Jobbik Magyarország Mozgalomnak adták le a kopogtatócédulájukat.

Harsányi László, a XX. kerületi Jobbik elnöke azt mondta, taglistájuk és „szimpatizáns” listájuk van, de az mindössze 400 nevet tartalmaz, akik regisztráltak a pártnál.

Novák Előd, a párt alelnöke közölte: szemben a Fidesszel, “ahol központilag bátorítják” a választók személyes adatainak összegyűjtését, a Jobbikban nemhogy nem javasolt, hanem szigorúan tilos a listázás. Fontos különbség az is, hogy ha ez Pesterzsébeten mégis megtörtént, az ügy nem marad következmény nélkül – tette hozzá.

Mint elmondta, vizsgálatot folytatnak annak kiderítésére, hogy az említett listát ki állíthatta össze, valamint várják a rendőrségi nyomozás eredményét. Arra is kitért, hogy a párt XX. kerületi szervezetének vezetői nem tudnak választói adatbázisról, és ötletük sincs, hogy az kitől származhat.

A politikus – hangsúlyozva, hogy nem tagja pártja etikai bizottságának – azt mondta: ha bebizonyosodik, hogy a Jobbik tagjai közül valaki jogosulatlan adatbázist épített, az illetőt meg kell büntetni, véleménye szerint ki kell zárni a pártból.

Novák Előd ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kifogásolt lajstrom – amelyet az Országos Választási Bizottság mellett a párt központi szervezetének is eljuttatott a kifogást tevő – “a Kubatov-listákhoz képest legfeljebb kivonat”, hiszen nem tartalmaz pártszimpátiára vonatkozó adatokat.

AJÁNLOTT LINK:

Itt a Jobbik “Kubatov-listája” – szimpatizánsok ABC sorrendben (Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik