Belföld

Sokkal lúgosabb az iszap, mint gondolták

Az anyag ezerszeres hígításban "sem igazán biztonságos" az élővilágnak.

Sokkal lúgosabb volt az MAL Zrt. zagytározójából kiömlött vörösiszap, mint arra számítani lehetett – mondta a Magyar Televízió szerda reggeli műsorában Simon Gergely vegyész, a Levegő Munkacsoport munkatársa.

A szakember szerint az anyag átlagos PH értéke 12 körül van, a tározóban lévő iszap azonban ennél lúgosabb, 13-as PH értékű volt. Ez a vegyész szakember szerint azt jelenti, hogy a lúg, vagyis a nátrium-hidroxid nem lett kellőképpen visszanyerve, kimosva a hulladékból. Egyébként ez az anyag ezerszeres hígításban “sem igazán biztonságos” az élővilágnak – fogalmazott.

A Levegő Munkacsoport évekkel korábban felhívta a figyelmet a Magyarországon történő vörösiszap-kezelés veszélyeire. A most átszakadt tározó kapcsán a vegyész azt mondta: ez a tározó egyébként is “gyenge lábakon állt”, beton helyett a timföldgyár hamujából lett összedöngölve. Simon Gergely az anyag radioaktivitása kapcsán azt mondta: lehet, hogy tízszeres a sugárzása az átlagos talaj sugárzásához képest, de ez még mindig messze van a veszélyestől.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTV szerda reggeli hírműsorában beszélt az uniós segítségkérésről. Ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy Magyarországnak az ilyen esetekben a megfelelő uniós szervek felé jelentési kötelezettsége van. Magyarország tagja olyan intézményeknek, melyeknek portfóliójában szerepel az ilyen esetekben történő segítségnyújtás. A kormány elindította azokat a protokollokat, melyek alapján lehetőség nyílik az uniós segítségnyújtásra, ha szükség van rá – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik