Belföld

Már kívülről tisztítják a házakat

Az utcák és járdák takarítását követően elkezdődhet a lakóházak külső tisztítása a vörösiszappal elöntött területeken - mondta Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke a védelmi bizottság ülése után.

Jelenleg három magasnyomású eszközzel tisztítják a házakat, a bizottság pedig további 12 ilyen gép beszerzéséről döntött. Az ülésen beszámoltatták a hatóságokat; a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, valamint az ÁNTSZ szakemberei jelentést tettek az eddig elvégzett munkálatokról. A mentéshez szükséges eszközigényről (például lapát, kesztyű, gumicsizma) is döntést hoztak.

A házak belső tisztítását Kolontáron már elkezdték, a vastagabb iszapréteggel borított udvarokban rakodógépekkel takarítják el és gyűjtik össze a szennyeződést, amit a MAL Zrt. által kijelölt tározókba szállítanak. Lasztovicza Jenő ismertetése szerint a szakemberek folyamatosan víz-, és talajmintát vesznek az érintett területekről, illetve mérik a Torna-patakban folyó víz összetételét. Az ÁNTSZ mérései szerint az ivóvíz tiszta és iható.
Az elnök szerint a legnagyobb problémát most az okozza, hogy sok család nem akar visszamenni a házakba, nagy az elkeseredés, és a települések elhagyását tervezik. Ezért próbálnak olyan állapotot kialakítani, és a házakat úgy helyreállítani, hogy ez ne történjen meg. A védelmi bizottság a házak takarításához védőfelszerelést viselését javasolja a sérülések elkerülése miatt: például gumicsizmát, zárt ruházatot, sav- és lúgálló védőkesztyűt.

A bizottság ülésén a MAL Zrt. vezetői is részt vettek. A cég tájékoztatása szerint folyamatban van az átszakadt gát helyreállítása, az övárok melletti első út 20 méter hosszú szakasza elkészült. Az út melletti pernyegátból újabb 10 méter épült már, 60 centiméteres magasságban. A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint az esőzések ellenére nem kell tartani a Torna-patak áradásától, kedden a teljes vízgyűjtőterületen apadás volt. A vízügyi hatóság becslése szerint a patak az esőzés hatására sem fog kilépni a mederből, nincsenek veszélyben ingatlanok.

A közbiztonságról szerdáról csütörtökre virradó éjszaka mintegy hetven rendőr gondoskodik a településeken. A fosztogatások megelőzése érdekében a kitelepített házak utcáiban fokozott ellenőrzést tartanak – ismertették.

Az iszapkatasztrófa legfrissebb híreit ide kattintva éri el!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik