Belföld

Az otthonszülés szabályozásáért demonstráltak Budapesten

Az újszülött súlyos állapotban van és vélhetően maradandó károsodásokat szenvedett.

Az otthonszülés szabályozatlanságára és a Geréb Ágnessel történtekre hívták fel a figyelmet szerdán Budapesten, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt demonstrálók. Geréb Ágnes közeli hozzátartozói, a Napvilág Születésház dolgozói, bábák, asszonytársi segítők és civilek ily módon tiltakoztak a szülész-nőgyógyász őrizetbe vétele ellen. A szervezők szerint mintegy 600 fő vett részt a rendezvényen. Geréb Ágnest szerdán vette őrizetbe a rendőrség, miután egy újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük a XII. kerületben lévő Napvilág Születésházban.

Békés Bence, a demonstrációt szervező Napvilág Születésház szóvivője elmondta, 22 éve próbálja elérni Geréb Ágnes, hogy szabályozzák az otthonszülést, és engedélyeket adjanak ki, de ez nem történik meg, “nem tudni miért”, noha alapvető emberi jogi kérdés, hogy mindenki ott szüljön, ahol akar.

A kórházakban évente több ezer esetben történik komplikáció, “képzeljük el”, hogy ekkor a rendőrség minden esetben kivonul, lezárja a szülőszobát, nyolc órát helyszínel, kihallgatja és őrizetbe veszi a szaksegítséget. “Ez egy eszement történet” – fogalmazott a szóvivő.

Geréb Ágnes ügyvédje azt mondta, védencének kötelessége volt segíteni azon a várandós asszonyon, aki csupán egy vizsgálatra ment a születésházba, de spontán módon megindult nála a szülés. Fazekas Tamás álláspontja szerint Geréb Ágnes nem követett el bűncselekményt.

Az anya nem megbeszélés alapján érkezett kedden a XII. kerületi Alma utcai intézménybe, ám spontán módon megindult nála a szülés, ami az egészségügyi törvény szerint sürgős szükséghelyzetnek minősül, ezért kötelezettségük volt ellátásban részesíteni – mondta az ügyvéd. Fazekas Tamás hangsúlyozta, hogy a szülés megindulásakor az intézmény dolgozói értesítették a mentőket, de az is igaz, hogy az apa az utcán leintett egy másik mentőt is.

Az MTI úgy tudja, hogy az újszülött súlyos állapotban van és vélhetően maradandó károsodásokat szenvedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik