Belföld

Ajka polgármestere szerint a 30 milliós felajánlás komolytalan

Schwartz Béla úgy tudja, hogy a kolontáriak és a devecseriek közül néhányan nem akarnak visszaköltözni.

Ajka polgármestere szerint “szerencsétlen” nyilatkozat volt az a timföldgyár vezetője részéről, hogy a kiömlő iszap emberre nem veszélyes, és nem okoz maradandó károsodást. Akkor miért van száznál jóval több ember kórházban, sokan közülük maradandó bőr- és szemkárosodás miatt? – tette fel a kérdést Schwartz Béla (MSZP), utalva Bakonyi Zoltánnak, a MAL Zrt. vezérigazgatójának egy korábbi nyilatkozatára.

A polgármester hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a MAL Zrt. elnöke, Tolnay Lajos már sokkal “együttműködőbben és emberibben” nyilatkozott, valamint sajnálkozását fejezte ki.

A mindössze 30 millió forintos kártérítési felajánlást a cég részéről azonban nem lehet komolynak tekinteni – vélekedett a polgármester.

Schwartz Béla úgy tudja, hogy a kolontáriak és a devecseriek közül jó néhányan nem akarnak visszaköltözni eddigi lakóhelyükre.

Ajka polgármestere elmondta, a város húsz közmunkást és tíz konténeres autót biztosított Devecsernek és Kolontárnak – mondta, hozzátéve: ajkai cégek is segítenek tehergépkocsikkal és rakodógépekkel a szállításban. Gyűjtik a lakossági felajánlásokat is; ruhát, takarót, élelmiszert visznek az emberek. A polgármester kitért arra is, hogy az ajkai kórházban több mint hetven beteget kezelnek az iszapömlés miatt.

Schwartz Béla hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a MAL Zrt. a város legnagyobb munkáltatója, hiszen több mint ezer ember dolgozik a timföldgyárban. Megjegyezte: azzal, hogy felfüggesztették a gyár működését, veszélybe került az emberek munkahelye.

Bízik abban, hogy a felfüggesztés csak átmeneti jellegű – tette hozzá, megjegyezve: a cégnek eleget kell tennie minden kötelezettségének, és biztosítani kell, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik