Belföld

Törvényben védenék az egyházi intézményeket

A diszkriminációtól óvnák az iskolákat, kórházakat, szociális intézményeket - mondta Semjén Zsolt.

A magyar kormány törvényben kívánja biztosítani, hogy a jövőben ne lehessen diszkriminálni, így ha az egyházi intézmények közfeladatot vállalnak át, akkor az önkormányzatiakkal azonos finanszírozást kaphatnak majd – közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyar-vatikáni vegyes bizottság keddi ülése után újságírókkal a Parlamentben.

A kormányfőhelyettes az ülés után azt mondta: az oktatási törvénytől kezdve a szociális törvényen át úgy alakítják át a jogszabályokat, hogy az megfeleljen az egyenlő finanszírozás követelményének.

“Az egyházi közfeladatot átvállaló intézmények, legyenek azok iskolák, kórházak, szociális intézmények, közgyűjtemények, olyan állami támogatást kaphassanak, mint a hasonló feladatot ellátó önkormányzati intézmények. Nem csak a múlt tekintetében kell jóvátenni a diszkriminációt” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Semjén Zsolt kitért arra is, hogy, az előző kormány a jogállamot sértő módon nem tartotta be a Szentszék és a Magyar Köztársaság közötti diplomáciai megállapodást és az ebből következő törvényeket. Mint felidézte: az Állami Számvevőszék által is megállapított módon komoly tartozás halmozódott fel, különösen az iskolák tekintetében.

Szólt arról, hogy a kormány azokat az összegeket, amelyeket az egyházi kórházak jogellenesen nem kaptak meg, már rendezte egy kormányhatározattal. Ugyanakkor az oktatás területén, az ÁSZ által is megállapított módon nem fizette ki a juttatásokat, s ezzel megkárosította az egyházi iskolába járó gyermekeket és tanárokat az önkormányzati iskolákhoz képest is. Ezeket adósságként az új kormány is elismeri – erősítette meg Semjén Zsolt, hozzátéve: ezek visszafizetésének ütemezéséről meg fognak állapodni.

Erdő Péter azt mondta: a katolikus egyház képviselői megállapodtak az állammal abban, hogy október 31-ig a legfontosabb kérdésekben konkrét, szövegszerű eredményre jutnak. Természetesen mindvégig figyelembe vették, és ezek után is figyelembe veszik az ország lehetőségeit és helyzetét, mert az egyház szolidáris a társadalommal – tette hozzá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke.

Erdő Péter “igen bátorító kezdetnek, egy folyamat újrafelvételének” nevezte a szentszéki-magyar vegyes bizottság keddi ülését. Mint mondta, “sokszor előfordul, hogy nagyon fontos témákat érintünk, nagyon fontos kérdésekben egyet is értünk, de mire eljutunk oda, hogy a gondolatból valódi tett legyen, sok idő eltelik. Abban bízunk, hogy ez alkalommal ez nem így lesz.”

Juliusz Janusz apostoli nuncius a sajtótájékoztatón örömének adott hangot, hogy újrakezdte munkáját a vatikáni-magyar vegyes bizottság. A testület összehívását ő már 2004-ben kezdeményezte, de az “különböző okok miatt sokáig nem ült össze”. Mint fogalmazott, “most végre sikerült összeülnünk, áttekintettük mindazt, ami eddig elmaradt”. Vatikán magyarországi nagykövete közölte: “derűsen és bizalommal tekintenek a következő munkálatok elé”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik