Belföld

Orbán szerint emberi mulasztás történt Kolontáron

A kormányfő arra kérte a belügyminisztert, hogy részletesen vizsgáltassa ki az ügyet.

Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy részletesen vizsgálja, vizsgáltassa ki mind a büntetőjogi, mind az anyagi felelősséget az Ajka közelében történt iszapömlés ügyében.

A helyzet úgy áll, hogy nincs olyan információnk (…), amely szerint természeti okai lennének ennek a katasztrófának” – mondta a kormányfő a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülése után, kedden, hozzátéve, hogy ha egy katasztrófának nincs természeti oka, akkor az emberek által okozottnak tartható. “Élünk a gyanúperrel, hogy itt erről van szó” – hangsúlyozta.

Az elkeseredés és a bizonytalanság érthető, minden ilyen helyzettel együtt jár a pánikveszély – emelte ki Orbán Viktor arra kérve az állami vezetőket: nyomatékosítsák a szolgálatot teljesítő, állami alkalmazásban állók felé, hogy az állam embereinek higgadtaknak kell maradniuk.

A miniszterelnök megerősítette, semmilyen sugárzásveszély nincs a környéken. Orbán Viktor nyomatékosan kérte a helybelieket, hogy ne fogyasszanak helyben termelt élelmiszereket, akkor sem, ha azok teljesen egészségesnek látszanak, mert olyan szennyeződés lehet rajtuk, amelyek “borzalmas betegségeket okozhatnak”.

Pintér Sándor belügyminiszter hangsúlyozta: a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) felelősségbiztosítása nem terjed ki a károsultakra, azaz “a biztosító senkinek nem fog fizetni a vállalat által kötött biztosítás alapján”. Kiemelte ugyanakkor, hogy a cég százezer forintos gyorssegélyt ad a károsultaknak, és kijelentette, hogy a kormány senkit sem fog magára hagyni.

Télre mindenkinek fedél lesz a feje fölött, mindenki megfelelő ellátást kap, és mindenki bízhat benne, hogy a kára meg lesz térítve – összegzett, hozzátéve, hogy a kártérítés részleteit az alapos kárfelmérés után tudják ismertetni.

A vörösiszap egészségügyi kockázatairól szólva Pintér Sándor azt mondta: veszélyes anyagról van szó, amely égési sérülést, szembe kerülve akár vakságot okozhat. “Fürödjön meg benne, és akkor megtudja, hogy veszélyes-e” – reagált a belügyminiszter arra, hogy a MAL Zrt. vezetőjének közlése szerinte a vörösiszap nem veszélyes az emberekre.

Pintér Sándor arról is beszámolt, hogy a többi tározót környezetvédelmi szakemberek vizsgálják, ugyanakkor kiemelte, hogy a most átszakadt tározót is rendszeresen ellenőrizték. Hogy megfelelően-e, a rendőrség dolga kideríteni – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik