Belföld

Meghalt a falu a vörösiszap miatt

A falusiak azt ajánlották a megyegyűlés elnökének: költözzön ő a családjával a vöröslő házakba.

Halott falunak nevezték a Veszprém megyei Kolontár lakosai saját településüket kedd este a védelmi bizottság elnöke által szervezett lakossági fórumon. A településen négy ember, köztük két kisgyermek vesztette életét, sokan égési sérülést szenvedtek a 28 órával korábban két méter magasságban hömpölygő, 40 házat elárasztó vörösiszap lavina miatt.

Lasztovicza Jenő elmondta, hogy a kormány három megyére is veszélyhelyzetet hirdetett ki, ami azt jelenti, a felmerülő károkat a kormány fizeti. Kijelentette: céljuk, hogy december elejére mindenki visszatérhessen otthonába, vagy fedél legyen a feje fölött, és a kármentesítést megkezdték.

A település lakosai viszont azt mondták: “Kolontár egy halott falu”. A vörösiszap lavina miatt a házak egy része megsemmisült, többségüket elárasztotta a sárfolyam, félnek, hogy egészségkárosodás szenvednének, ha abba visszatérnének. Halottnak nevezték amiatt is, mert a megsérült, szennyezett épületek értéktelenné váltak, senki nem akar a faluba költözni, s ha teheti, inkább elmenekül.

Úgy vélték, ha a több méteres magasságban is feltorlódott iszap eltakarítása után méteres mélységben nem cserélik ki a talajt, 30-40 évig holt terület veszi körbe őket, a kiskertekben, a szántókban kipusztult élővilág egy emberöltő múlva sem nyerheti vissza az élet csíráját.

“Nem a nulláról, a mínusz egyről kell indulnunk” – mondták a megyei közgyűlés elnökének, megemlítve, hogy a jelzáloghitellel terhelt ingatlanjaikat akkor is fizetniük kell, ha az épületük lakhatatlan, ugyanis ipari katasztrófa esetén a biztosító sem fizet.

Felháborítónak tartották Lasztovicza Jenő védelmi bizottsági elnök kijelentését, miszerint a vörösiszap nem tartalmaz radioaktív anyagot és nem ártalmas az egészségre, így a védőmaszk használat sem indokolt. Szerintük sokan emiatt szereztek égési sérüléseket.

A falubeliek azt mondták a megyegyűlés első emberének, hogy költözzön ő vagy az anyag ártalmatlanságát megállapító szakemberek, politikusok családjukkal a vöröslő házakba, akár most vagy ha majd újjáépítik, kármentesítik azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik