Belföld

Ilyen ökológiai katasztrófa még sehol nem volt

A vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

Egymillió köbméter iszap ömlött ki eddig az ajkai térségben megsérült tározóból, még mindig ömlik a szennyezőanyag, amely több ezer embert, egy 40 négyzetkilométeres területet veszélyeztet – mondta a környezetvédelmi államtitkár Kolontáron.

Illés Zoltán ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti. Megpróbálják elzárni a megsérült zagytározót, semlegesítő folyadékot juttatnak a Marcal folyóba, illetve több száz tonna gipszet öntenek a még hömpölygő iszaplavinába – tette hozzá.

Marcaltő, Mórichida és Malomsok településeknél, a hidakról magnézium- és kalcium-nitrátot öntenek a folyóba, de ecetsav is kellene a semlegesítéshez. Azért kell a folyadékot a Marcalba önteni, hogy megakadályozzák, hogy a szennyeződés a Rábába, majd a Dunába jusson.

A mátrai erőműből teherautókkal eddig 500-600 tonna gipszet szállítottak ki, amelyet a Kolontáron hömpölygő iszaplavinába zúdítanak. Az államtitkár azt mondta: a timföldgyár 10 tározójában 50 millió köbméter szürke- és 30 millió köbméter vörösiszapot tárolnak, amely közül az utóbbi enyhén radioaktív és rákkeltő.

A környezetvédelmi államtitkár kijelentette: a katasztrófahelyzet kezelésének még csak elején vannak, ugyanis az enyhén radioaktív szennyeződést össze kell gyűjteni, meg kell semmisíteni és meg kell akadályozni a térség teljes ökológiai katasztrófáját.

Közlése szerint a megyei egyetemek rektoraival és akadémikusokkal közösen keresik a megoldási lehetőséget, miként lehetne a leghatékonyabban és a leggyorsabban felszámolni a károkat, enyhíteni a környezeti károsodást.

Illés Zoltán azt mondta: ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt, néhány évvel ezelőtt Korzikán egy alumíniumgyárból ömlött a tengerbe vörösiszap, amely a terület teljes élővilágát kipusztította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik