Belföld

Illés: Térdre, imához, ha az iszapot nem tudják megfogni

A környezetvédelmi államtitkár szerint fennáll a veszélye, hogy további tározók sérülnek meg.

Megérkezett az ajkai térségben bekövetkezett katasztrófa helyszínére tart Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Kolontárról az MTI tudósítója azt jelentette, hogy ismét összeül a védelmi bizottság és zárt ajtók mögött tájékoztatják a tárcavezetőt az eddigi védekezési munkálatokról, a kárfelszámolásról. A
helyszínre érkezett Hatala József országos rendőrfőkapitány is és a korábbi hírek szerint odatart Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is.

Már a helyszínen van a környezetvédelmi államtitkár. Illés Zoltán azt mondta, hogy a kabinet minden létező segítséget megad a térségben kialakult ökológiai katasztrófa felszámolásához, de a költségeket az azt okozó cégnek kell állnia. Az összeg meghaladhatja a tízmilliárd forintot.

Az államtitkár közölte, meg kell akadályozni, hogy az élővilág kipusztuljon, a szennyeződés az ivóvízbe, illetve száradása után rákkeltő anyagként az emberek szervezetébe jusson. A legfőbb feladat, hogy a 30-50 méter magas tározót megtámasszák, az iszapömlést megállítsák.

Illés Zoltán szerint fennáll a veszélye, hogy további tározók sérülnek meg, csak a szerencsének köszönhető, hogy a sűrűbb állagú szürkeiszap még nem tört ki a tározóból. A teljes kármentesítéshez több száz hektárnyi talaj cseréjére volna szükség – tette hozzá.

A környezetvédelmi államtitkár kijelentette: törvénymódosítást kezdeményez, hogy a veszélyes anyagokat tároló cégek kötelezően fizessenek biztosítást, ugyanis a bizosítékhagyást nem tartja elegendőnek. Így a jelenlegi 800-1000 ilyen tevékenységgel foglalkozó cég “megtisztulhat”, és ha csak 15-20 vállalkozás marad, azokat könnyebb lesz ellenőrizni.

Illés Zoltán azt mondta: „nem megalapozott információk szerint” off-shore cég áll a katasztrófát okozó vállalkozás mögött, és ha csődeljárást kezdeményeznek önmaguk ellen, akkor az már bűncselekmény. Megjegyezte, a katasztrófa kapcsán már megindult a rendőrségi vizsgálat.

Az ajkai térségben keletkezett katasztrófát Illés Zoltán a tiszai cianidszennyezéshez hasonlította. Az államtitkár úgy fogalmazott: ha a szennyezőanyagot nem tudják megfogni a Marcalban, és eléri a Rábát, „akkor mindenkinek térdre, imához!”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik