Belföld

A Fidesz és az MSZP is erősödött

Soha nem ért még el ilyen jó eredményt a kormánypárt, a szocialisták biztos másodikok a Republikon Intézet szerint.

A Republikon Intézet gyorselemzése szerint a Fidesz minden korábbi választási eredményénél jobban szerepelt idén ősszel: 2006-ban 49, az idei országgyűlési választásokon pedig 53 százaléknyi szavazatot kapott, a mostani eredménye viszont 56 százalék. Az MSZP is javított tavaszi eredményéhez képest, a szavazatok 23 százalékát szerezte meg az önkormányzati választáson, ezzel stabilan a második párt.

Az MTI-hez kedden eljuttatott összegzésben az intézet rámutatott arra: 56 százalékos országos támogatottsággal egyetlen párt sem rendelkezett még Magyarországon, de a Fidesz támogatottsága továbbra sem kétharmados.

Hozzátették, hogy a Fidesz és az MSZP közötti különbség nem háromszoros-négyszeres, mint azt egyes közvélemény-kutatók jelezték, hanem kétszeres, két és félszeres. Az MSZP a megyei jogú városokban feleannyi, a kisebb településeken harmadannyi támogatóval bír, mint a Fidesz, és minden kategóriában határozottan tartja második helyét.

A választás harmadik helyezettje 14 százalékkal a Jobbik, amely a parlamenti választási eredményéhez képest 3 százalékot veszített. Az MSZP és a Jobbik közötti különbség tavasszal 2 százalékpont volt, ami most ősszel 9-re nőtt.

Az elemzés szerint az ajánlószelvény-gyűjtés szabályainak megváltoztatása az LMP-t büntette. A párt láthatóan visszaesett tavaszhoz képest: 3,2 százalékos eredménye alig fele az országgyűlési választáson szerzett támogatottságának. Ez az eredmény elmarad az SZDSZ vagy az MDF négy évvel ezelőtti teljesítményétől (5,6, illetve 4,1 százalék). Az LMP szavazatainak 57 százaléka Budapestről érkezett, ez a szám magasabb az SZDSZ korábbi vonatkozó adatainál – írta az intézet.

Kiemelte: a kétharmados mítosz a javuló fideszes eredmények dacára sem vált valóra. Az alacsony részvétel mellett megjelent szavazók fele a Fideszre, szűk negyede a szocialistákra voksolt. A Jobbik minden hetedik, az LMP pedig minden harmincadik résztvevőt tudta maga mellé állítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik