Belföld

195 millióért találtak családi fészket Sólyom Lászlónak

A Köztársasági Elnöki Hivatal egy XII. kerületi ikerház egyik felét veszi meg.

A volt államfő titkárságvezetője azt mondta az MTI-nek, hogy az Országgyűlés a volt köztársasági elnök lakásának megvásárlására, felújítására a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetésében 340 millió forintot biztosított. Ebből az összegből a 260 négyzetméteres társasházi ingatlan és a hozzá tartozó telekrész megvételére 195 millió forintot használnak fel.

Landi Balázs tudatta, az ingatlan az állam tulajdonába és az elnöki hivatal kezelésébe kerül; az ingatlanon a volt köztársasági elnököt és feleségét holtig tartó használati jog illeti meg. A titkárságvezető még augusztus végén úgy nyilatkozott, hogy öt ingatlant kínált fel az állami vagyonkezelő Sólyom Lászlónak, de mindegyik ajánlat “alkalmatlan és költséges” volt, emberi léptékű, családi ingatlan nem szerepelt a felkínált épületek között.

Az Országgyűlés még júliusban elfogadta a korábbi államfőket megillető juttatásokról szóló törvényt, amely rögzíti, hogy csak akkor kaphat lakást a volt köztársasági elnök, ha korábban más közjogi tisztség betöltésének jogcímén még nem szerzett lakáshasználati jogosultságot. Az ügy előzménye, hogy sajtóhírek jelentek meg arról: Sólyom Lászlónak két lakás is jár.

Az államfő korábban az Alkotmánybíróság elnöki posztját töltötte be, így ezen a jogcímen is jár neki lakás. Ugyancsak a sajtóban lehett olvasni, hogy Sólyom László csak egy lakásra tart igényt. Landi Balázs közölte: a vonatkozó törvény rendelkezéseire figyelemmel, a korábbi, állam által biztosított lakhatásáról lemond Sólyom László, egyidejűleg nem vesz igénybe több ingatlant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik