Belföld

Jogsértő a Magyar Rádió kommentárja a Jobbik-hirdetéshez az OVB szerint

Jogsértő volt, hogy a Magyar Rádió véleményt fűzött a Jobbik fizetett politikai hirdetéséhez.

Erről egyhangúlag döntött az Országos Választási Bizottság (OVB). A Jobbik beadványa szerint a rádió megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, valamint a választási eljárási törvény azon előírását, amely szerint a politikai hirdetéshez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Rádió megtagadta a Jobbik “cigánybűnözést” is említő kampányanyagának sugárzását, de a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy ezzel a közszolgálati adó jogsértést követett el. A rádió az LB döntése után leadta a fizetett választási hirdetést, de ahhoz a beadványozó szerint véleményt fűzött.

A Magyar Rádió arról tájékoztatta levélben az OVB-t, hogy szerinte nem kommentálta a Jobbik fizetett hirdetését, csak annak az alapvető kötelezettségének tett eleget, hogy a hírblokkban tájékoztatást adott egy hírértékű eseményről.

Bordás Vilmos OVB-elnök (képünkön) szerint a rádió állítása, hogy az LB határozata után híradásban közzétették a döntést, nem felel meg a valóságnak. Mint mondta, a kommentár – ahányszor ő hallotta – mindig elhangzott a hirdetés előtt vagy után.

Az OVB azt ugyanakkor nem tartotta jogsértőnek, hogy az LMP főpolgármester-jelöltje 27 másodpercet kapott a Magyar Televízió szombat esti Híradójában. Az OVB szerint ugyanis egy kiragadott, konkrét műsorszámban nem lehet megkövetelni az esélyegyenlőséget.

Az LMP fordult beadvánnyal a testülethez, mert szombaton – a kampánycsend előtti utolsó napon – a Magyar Televízió esti Híradójában a négy főpolgármester-jelölt kampányzárójáról készült összefoglalóban az LMP jelöltje aránytalanul kevés szereplési lehetőséghez jutott. Ezzel pedig a televízió megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség választási alapelvét.

Az OVB meghallgatta a híradórészletet, és megállapították, hogy Tarlós István, a Fidesz-KDNP jelöltjének kampányzárójáról készített összefoglaló 131 másodperces volt, Horváth Csaba (MSZP) szereplése 29 másodperc, Staudt Gábor (Jobbik) szereplése 99 másodperc, Jávor Benedek szereplése 27 másodperc volt.

A vitában Litresits András (MSZP) delegált azt mondta, az aránytalanság megállapítható, az MSZP és az LMP szereplése az egyharmadát sem érte el a Fidesz-KDNP-ének. Ez pedig – mondta – sérti a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőségét, és így megállapítható a választási alapelv sérelme.
Borbély Andrea (Jobbik) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az LMP főpolgármester-jelöltje nem is szólalt meg a tudósításban, mindössze narráció volt, a Fidesznél azonban a miniszterelnök is hosszan beszélt.

Bozsóki Éva választott tag azonban idézte az OVB és a Legfelsőbb Bíróság hasonló ügyekben hozott határozatait, a két testület gyakorlata töretlen abban, hogy az esélyegyenlőség elvének megsértése nem állapítható meg egy műsorszám vonatkozásában, a kérdés csak a műsorfolyam egészének ismeretében vizsgálható. A testület végül 4:6 arányban nem látta megállapíthatónak a jogsértést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik