Belföld

A polgármester és a képviselők személye mellett a világörökségről is döntenek

Véleménynyilvánító népszavazást tartanak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen a helyhatósági választással együtt vasárnap.

A Szerencs és Környéke Fejlődéséért Egyesület még a nyáron kezdeményezte a helyi véleménynyilvánító szavazás kiírását. A szavazólapon egy kérdés szerepel: “Fontosabbnak tartja-e a Szerencs hagyományaira épülő iparfejlesztést és az ehhez kapcsolódó munkahelyteremtést, mint a világörökség védőzónájába történő tartozást?”

A költségek csökkentése érdekében döntött úgy a város képviselőtestülete, hogy az önkormányzati választással egy időben tartják a népszavazást.

A kezdeményezés előzménye: Szerencsen egy befektetői csoport munkahelyteremtéssel járó szalmatüzelésű erőművet kíván építeni, ezt többek között a tokaj-hegyaljai szőlészek, borászok, civil szervezetek ellenzik. Érveik szerint a világörökség részeként nyilvántartott történelmi borvidéken egy ilyen ipari létesítményt nem szabad felépíteni, a szerencsi önkormányzat azonban azzal is érvelt, hogy a városban a legutóbbi évekig cukorgyár működött, amelyet több mint száz évvel ezelőtt építettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik