Belföld

Simor akár kamatostul visszakaphatja a pénzét

Hamarosan eldől, indul-e bírósági eljárás Magyarország ellen.

Az Európai Bizottság gazdaságpolitikai és pénzügyi felelősének szóvivője péntek kora délután az [origo]-nak azt mondta, hogy az elkövetkező órákban várják a hivatalos indoklást a magyar kormánytól, ezután az Európai Központi Bankkal is megbeszélik az ügyet, majd eldöntik, megindítják-e az eljárást. Amadeu Altafaj Tardio hozzátette, jövő hét közepén tud további részleteket mondani.

Mint ismert, a magyar kormány a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői esetében is kétmilliós bérplafont vezetett be. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtök este az Európai Unió Pénzügyi és Gazdasági főigazgatójának címzett levelében megerősítette, marad Simor András lecsökkentett fizetése. Marco Buti, az Európai Unió Pénzügyi és Gazdasági főigazgatója korábban azt mondta, amennyiben hatályban marad a törvény, felkérik az Európai Bizottságot a jogsértési eljárás megindítására.

Lehóczki Balázs, az Európai Unió Bíróságának közép-kelet európai régióval foglalkozó jogász munkatársa az [origo]-nak elmondta, ha bírósági eljárás lesz belőle, nem lehet előre pontosan megmondani az ügy végkimenetelét. Hozzátette: az sem kizárt, hogy olyan döntés születik, amely szerint kamatterhekkel együtt ki kell fizetni a magyar jegybankelnök elmaradt fizetését.

AJÁNLOTT LINK:

Jövő héten dől el, indul-e eljárás a Simor-ügyben ([origo])

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik