Belföld

Pintér Felsőzsolcán tájékozódott az újjáépítésről

A belügyminiszter szerint óriási összeget fizettek ki a vis maior keretből az árvíz után.

Az újjáépítésről tájékozódott a nyár eleji árvíz által leginkább sújtott Felsőzsolcán Pintér Sándor belügyminiszter pénteken. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 204 ingatlan vált lakhatatlanná.

Pintér Sándor egy, már újjáépült családi ház előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány az árvizet követően megígérte, hogy nemcsak a kárelhárításban, hanem az újjáépítésben is segít, és a kormány megtartotta az ígéretét.

Itt “gomba módra” nőnek ki az új házak, sokan mások pedig új házat vásároltak romba dőlt régi otthonuk helyett az ország különböző pontjain, október 31-ig pedig minden árvízkárosult feje fölött fedél lesz – szögezte le a belügyminiszter.

Megemlítette: a kormány óriási összeget fizetett ki a vis maior keretből a védekezésre, csakúgy mint a mezőgazdasági károk enyhítésére, “az utak helyreállítására, és az újjáépítésre is, összességében mindezek költsége meghaladja a 200 milliárd forintot. Csak a házak újjáépítésére több mint 3,5 milliárd forintot költünk – tette hozzá a belügyminiszter. Az országban az árvíz miatt 323 ingatlan vált lakhatatlanná.

A településen ez idáig 74 kiviteli engedélyt adtak ki, az épülő házak készültségi foka átlagosan 50 százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik