Belföld

Nagyot nyerhet hétvégén a Fidesz

A Fidesz-KDNP elsöprő fölényét vetítik előre a vasárnapi önkormányzati választás előtt néhány nappal közölt közvélemény-kutatások. A pártok budapesti támogatottságát azonban eltérően ítélik meg az intézetek.

Az összes jelentős közvélemény-kutató szerint 60 százalék feletti szavazatarányra számíthatnak a kormánypártok az önkormányzati választáson: a voksolás előtti utolsó felmérésében a Medián és a Századvég 66, a Szonda Ipsos és a Tárki 65 százalékos támogatottságot mért a Fidesz-KDNP-nek a biztos pártválasztók között, míg a Nézőpont Intézet 61 százalékra teszi az aktív kormánypárti szavazók arányát.

Ezüstérmes lehet az MSZP

Egyetértés mutatkozik az intézetek között abban is, hogy vasárnap jó eséllyel a szocialisták szerezhetik meg a második helyet. Az MSZP a Medián, a Szonda Ipsos és a Tárki adatai szerint 17 százalékon áll, a Századvég 16, a Nézőpont pedig 12 százalékos eredményt jósol a legnagyobb ellenzéki pártnak.

A Jobbiknak egyedül a Szonda Ipsos mér tíz százalék feletti (12 százalékos) támogatottságot, igaz, óvatosságra int, hogy a pártot az áprilisi választás előtt jócskán „alulmérték” a kutatók. A Nézőpont és a Századvég most 9, a Tárki 8, a Medián 10 százalékos eredményt prognosztizál a Jobbiknak.

A fővároson kívül mindössze négy megyében listát állító LMP a biztos szavazók mintegy 5 százalékának voksára számíthat: a Nézőpont Intézet 3, a Medián és a Szonda Ipsos 5-5, a Századvég 6, a Tárki 7 százalékot mért számára országosan.

Mindebből – ismerve a pártok regionális támogatottsága közötti eltéréseket is – a Nézőpont Intézet azt a következetést vonta le, hogy a községek választási eredményét összesítve, valamint néhány kelet-magyarországi megyében a Jobbik végezhet a második helyen, míg Budapesten az intézet adatai alapján az LMP is megelőzheti a Jobbikot (ahogyan az országgyűlési választáson megtörtént).

Nagyot nyerhet hétvégén a Fidesz 1

Utcahossznyi előny Budapesten

A Nézőpont mandátumbecslése alapján a 33 fős Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-KDNP 18, az MSZP 9, az LMP 4, a Jobbik 2 mandátumra számíthat.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy – miközben Tarlós István győzelmét és a kormánypártok első helyét egyikük sem kérdőjelezi meg – az egyes intézetek nagy eltéréseket mutattak ki a pártok fővárosi támogatottságának vizsgálatakor.

A Tárki hangsúlyozza, hogy az országosan négyszeres Fidesz-előny ellenére a fővárosban csak másfélszeres a különbség a kormánypártok és a szocialisták tábora között. A Szonda Ipsos kutatása szerint a Fidesz-KDNP budapesti támogatottsága 48 százalékos, így a pártszövetség közgyűlési többsége nem biztos, bár elképzelhető.

Ezzel szemben a Gallup 64 százalékra teszi a fővárosi kormánypárti szavazók arányát, ami negyven százalékponttal több, mint a szocialistáké. A Gallup ráadásul úgy véli, hogy a Jobbik Budapesten is megelőzheti az LMP-t, mérése szerint ugyanis az előbbi 7, az utóbbi pedig 6 százalékon áll.

A Századvég felmérése alapján is utcahossznyi a kormánypártok fővárosi előnye: listájukra 61 százalék szavazna, a szocialistákéra 21. Ugyanakkor – a Gallup előrejelzésével ellentétben – a Századvég úgy tartja, hogy Budapesten akár négyszer annyian is voksolnának a Lehet Más a Politikára, mint a Jobbikra (12, illetve 3 százalék), ami a radikális párt közgyűlési jelenlétét is megkérdőjelezi.

Tarlós a nyerő

Hasonló arányok láthatók a főpolgármester-jelöltek támogatottságában: Tarlós Istvánra 57, Horváth Csabára 22 százalék adná a voksát, Jávor Benedek, Staudt Gábor 5 százalékot kaphat a Századvég szerint.

A Nézőpont Intézet adatsora alapján Tarlós 52 százaléknyi szavazatot gyűjthet, majdnem négyszer annyit, mint a 14 százalékon álló szocialista Horváth Csaba. Jávor Benedekre a fővárosi aktív szavazók 7 százaléka, Staudt Gáborra 4 százalék voksolna.

Vidéken, a 10 ezer fősnél kisebb településeken a kormánypártoknak a Szonda Ipsos szerint akár hétszer annyi szavazójuk is lehet, mint a szocialistáknak és a Jobbiknak, a 10 ezer lakosúnál nagyobb városokban pedig négyszeres lehet a különbség.

Szegeden szoros eredmény várható

A megyeszékhelyek közül a szegedi polgármester-választás ígérkezik a legszorosabbnak: a Századvég felmérése szerint Botka László jelenlegi szocialista polgármestert 48, fideszes kihívóját, B. Nagy Lászlót 45 százalék támogatja.

Ami a választási hajlandóságot illeti: a Medián szeptember elején felvett adatai alapján minden második válaszadó gondolja úgy, hogy biztosan elmegy szavazni, míg a Századvég által szeptember végén megkérdezettek 52 – a budapestieknek 58 – százaléka jelezte, hogy részt vesz az önkormányzati választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik