Belföld

Még e hónapban felhozhatják a chilei bányászokat

Október második felében, azaz a vártnál hamarabb a felszínre hozzák a közel két hónapja a mélyben rekedt 33 bányászt - mondta pénteken a chilei bányaügyi miniszter, Laurence Golborne.

„Egyes dolgok a vártnál gyorsabban haladnak, ami pozitívum” – magyarázta meg a változást az eredeti előrejelzésekhez képest, amelyek szerint a legkorábban november első napjaiban mentették volna ki a szerencsétlenül járt, mintegy 700 méter mélységben rekedt férfiakat.

A bányászok augusztus 5-én földomlás következtében rekedtek a Chile északi régiójában, az Atacama-sivatagban található arany-és rézbányában, és egy 66 centiméter átmérőjű résen, mentőkabinok segítségével fogják őket a felszínre hozni. A kabinok már megérkeztek a helyszínre és két fúrófejnek sikerült elérnie azt a mélységet, ameddig a bányászok fel tudnak kapaszkodni, hogy megkezdjék útjukat felfelé. A kifúrt lyuk azonban még túl keskeny, jelenleg a szélesítése folyik.

A mélyben rekedt vájárokkal folyamatos a kommunikáció, a férfiak egyszer videó üzenetet is kijutattak. A felszínről egyébként orvosok mellett pszichológusok és pszichiáterek is segítenek nekik átvészelni a bezártság heteit.

Brunilda Gonzales, a San José mellett fekvő Caldera bányaváros polgármestere egyébként még csütörtökön elmondta egy helyi rádiónak, hogy fejenként legalább egymillió dollárra perlik be a chilei bányában rekedt munkások családjai a tárnát működtető vállalatot és az államot.

Gonzales szerint a kereset a San José bánya tulajdonosa, a chilei állam, illetve azon állami alkalmazottak ellen nyújtják be, akik nem végezték lelkiismeretesen dolgukat. A bíróság majd eldönti, hogyan osztja meg köztük a kifizetendő kártérítést, ki a felelős, és kinek kell fizetnie – mondta a polgármester, aki a baleset óta támogatta a bajba jutott bányászok családjait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik