Belföld

LB: jogsértő volt Tarlós óvodai szereplése

A Legfelsőbb Bíróság (LB) megváltoztatta az Országos Választási Bizottság határozatát.

A bíróság egyúttal jóváhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) elsőfokú határozatát, kimondva, hogy a kormánypártok főpolgármester-jelöltje a Fasori Református Óvodában végzett kampánytevékenységével megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Az FVB döntése után Tarlós István jogorvoslattal élt az Országos Választási Bizottságnál, amely megváltoztatta az elsőfokú döntést, és megállapította, hogy a jelölt nem sértette meg a választási eljárási törvényt, továbbá kimondta, hogy választási ügyekben a közoktatási törvényt nem lehet alkalmazni. Az LB pénteki döntése ezt a határozatot változtatta meg, hangsúlyozva, hogy az OVB utóbbi érvelése alaptalan volt.

Tarlós István szeptember 24-én tett látogatást a Fasori Református Óvodában, ahol a gyermekeknek apró ajándékokat – köztük narancssárga labdákat – adott. A Fidesz-KDNP jelöltjét a jelenlévő óvodai dolgozó leendő főpolgármesterként mutatta be.

Az LB szerint a látogatással szemben kifogást emelő magánszemély helyesen hivatkozott a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének megsértésére. A döntés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik