Belföld

Kiskátéval készülnek a fideszesek vasárnapra

A párt egy több mint 30 oldalas választási útmutatót állított össze, hogy megakadályozza a visszaéléseket.

A választókerületi elnökök és delegáltjaik számára készült összefoglaló pontokba szedve foglalja össze, hogy a vasárnapi választás különböző szakaszaiban mire figyeljenek a szavazókörökben, és hogyan reagáljanak a különböző eseményekre – írja az Index.

A kiskátéban olyan módszerek ellen készítik fel a fideszeseket, mint a láncszavazás, a szavazatvásárlás, vagy a több szavazat egyszerre bedobása, de említést tesznek a mozgóurnával történő csalási kísérletekről is. A láncszavazásról azt írják, a „bejelentések szerint még idén is igen sok helyen, szervezetten fordult elő”.

Figyelni kell a többi párt delegáltjainak viselkedésére is: a névjegyzék lapozgatását „általában délután 4 óra tájban szokta a baloldal delegáltja elkezdeni” – írják. „Mikor van egy kis szünet, lapozgatni kezdi a névjegyzéket, s közben általában tréfálkozik a megjelentekről vagy a hiányzókról. Valódi célja, hogy megpróbálja megjegyezni, hogy a törzsszavazók közül kik nem jelentek még meg. A lapozgatás után általában kikéredzkedik egy cigarettára vagy a mellékhelyiségbe, s telefonon vagy SMS-ben továbbadja a megszerzett információt.” – fogalmaz az útmutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik