Belföld

Előre látta a baljós jeleket Demszky volt helyettese

Atkári János amíg lehetett, próbálta mederben tartani a főváros gazdálkodását.

Az elmúlt négy évben többször konzultált Tarlós Istvánnal, de politikai szerepet nem vállal, mert nincs olyan tényező a közéletben, amellyel teljes mértékben azonosulni tudna – mondta a HVG.hu-nak adott interjújában Atkári János, aki 1996-2006 között Demszky Gábor gazdasági és pénzügyi területekért felelős helyettese volt, de hatáskörétől már – Gyurcsány Ferenc hatalomra kerülése után – 2004 őszén megfosztották, majd 2005-ben az SZDSZ fővárosi frakciójából is kizárták.

Atkári szerint az országos politikában már 2002-től felerősödött egy, az egyensúlyt aláásó irányvonal, amit baljósnak tartott, ezért óvta a fővárosi koalíciót attól, hogy politikáját ennek jegyében alakítsa ki.

A volt főpolgármester-helyettes Hagyó Miklóssal soha nem találkozott, de Mesterházy Ernőt – aki szerinte megengedhetetlen módon lobbizott – sem engedte be az irodájába, és megtiltotta a beosztottjainak is, hogy fogadják. Atkári úgy véli, a BKV jelenlegi formájában a tanácsi idők öröksége. “Tizenhét-tizenkilenc ágazati szakszervezet, nagyfokú informális önállóságot élvező telephely is működik a cégen belül, valamennyi sajátos „kiskirályság”, sajátos, generációról generációra hagyományozódó rokoni, baráti, kliensi kapcsolati hálókkal” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy várják-e az új fővárosi vezetést kieső “csontvázak”, azt mondta, ezt sem a jelenleg még regnáló vezetés, sem az ellenzék nem tudja, de óriási anyagi kockázattal járó ügyekkel kell számolni, melyekért senki sem viseli a felelősséget.

AJÁNLOTT LINK:

Atkári: Mesterházyt nem engedtem be az irodámba (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik