Belföld

A legígéretesebb főpolgármester-jelölt ígérte a legkevesebbet

A nagy ideológiai különbségek ellenére a pártok fővárosi programjai sok ponton egyeznek.

A Republikon Intézet szerint a legkevesebbet a főpolgármester-választás esélyese, Tarlós István ígérte. A Fidesz-KDNP jelöltje programja alapján a városüzemeltetést középpontba állító rendpárti reálpolitikusnak mutatkozik, és néhány távlati cél meghatározásán túl szinte kizárólag a már futó beruházások folytatását vállalta.

Ezzel szemben a Jobbik és az LMP jelöltje nemegyszer legfeljebb évtizedek alatt megvalósuló víziók sorát tárta a választók elé, míg a szocialista Horváth Csaba leginkább a díjmentes közösségi közlekedés megteremtésének lehetőségével hívta fel magára a figyelmet – írják.

Programalkotásban “a Jobbik rugaszkodott el a leginkább a valóságtól”. A párt az összes létező és az épülő négyes metróvonal meghosszabbítása mellett fővárosi gyorsvasútrendszert, valamint a föld alatt futó villamosjáratokat és közúti alagutakat is ígér a budapestieknek.

Az intézet szerint a nagy az ideológiai különbségek ellenére a jelöltek hasonló tervekkel álltak elő. Ígérték a Duna adta lehetőségek jobb kihasználását, a folyópart rendezését, a panelépületek felújítását, a zöldfelületek megőrzését.

Mindenkinek fontos a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, a villamosvonalak meghosszabbítása, a BKV buszparkjának legalább részleges cseréje és P+R parkolók építése.

Hasonlóképpen – az LMP-s Jávor Benedek kivételével – mindannyian testületet hoznának létre az egykori Közmunkatanács mintájára a fejlesztéspolitikai célok meghatározására, míg Tarlós Istvántól eltekintve abban is egyetértenek, hogy a mérsékelni kell a tömegközlekedési tarifákat.

A vizsgálat szerint a nézetkülönbségek a közrenddel kapcsolatban a legnagyobbak a jelöltek között. A Fidesz-KDNP és a Jobbik kulcskérdésnek tartja, az LMP programjában viszont nem is szerepel a közbiztonság kifejezés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik