Belföld

Tarlós Pécshez közeledne

Pécs kulturális életét és fejlesztéseit méltatta, valamint Budapest és a baranyai megyeszékhely kapcsolatának szorosabbra fűzésére tett ígéretet választási győzelme esetére Tarlós István kedden Pécsen.

„Mindig szívesen jövök Pécsre. Az elmúlt években is többször voltam itt, és most azt látom, hogy a város nagyot lépett előre. Gratulálok az elért eredményekhez, különösen a befejezés előtt álló konferencia- és koncertközponthoz, amelyhez hasonló bárcsak Budapesten is épülhetne” – mondta a Fidesz-KDNP budapesti főpolgármester-jelöltje, miután Páva Zsolttal, Pécs fideszes polgármesterével együtt látogatást tett az épülő intézményben.

Tarlós István úgy véli, az Európa Kulturális Fővárosa program nagyberuházásaként épülő koncertközpontnak is köszönhetően Pécs nagy értékkel gazdagodik, és a legjobb úton halad, hogy ne csak időszakosan, hanem a szó legszorosabb értelmében is kulturális várossá váljon.

A politikus szólt arról, hogy ha október 3-án Páva Zsolttal együtt elnyerik a választók bizalmát, szorosabbra fűzik Budapest és Pécs kapcsolatát. Hozzátette: Pécsre – mint egyetemi városba, kulturális központba – sok budapestinek is érdemes ellátogatnia.

Páva Zsolt sajnálatosnak nevezte, hogy az EKF évében nem alakult ki együttműködés a főváros és Pécs között annak ellenére sem, hogy a kulturális évad magában hordozta az elmélyült cserekapcsolat lehetőségét. Felajánlotta Tarlós Istvánnak, hogy a főváros 2011-ben, az EKF levezető évében legyen kiemelt partnere Pécsnek a különböző kulturális együttműködésekben.

A mintegy hatmilliárd forintból épülő 11 ezer négyzetméteres konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, ezer embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme, kulturális rendezvényhelyszíne lesz. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó és könyvesbolt is helyet kap.

Az első koncertet december 9-re tervezik, akkor a Pannon Filharmonikusok a világ egyik legkeresettebb hegedűművészével, Maxim Vengerovval és Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművésszel lépnek fel. A központ hivatalos megnyitója december 16-án lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik