Belföld

Nyomoznak a börtönkínzások ügyében

Az áldozatok szerint nem a rendőrök, hanem a börtönőrök verték meg őket.

Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás gyanújával rendelt el nyomozást a Budapesti Katonai Ügyészség, miután a hírTV-nek egy leszerelt börtönőr, majd egy 2006 őszén előállított fiatatember is brutális bántalmazásról beszélt a fővárosi Nagy Ignác utcai börtönben.

Boglyasovszky Csaba, az intézet akkori parancsnoka parlamenti meghallgatásán azt állította, csak később értesült a történtekről, de a börtönőr szerint a dandártábornok szemtanúja volt a történteknek. Ezt közben újabb börtönőrök erősítették meg a hírTV-nek írt levelükben.

Az áldozatok szerint nem a rendőrök, hanem a Nagy Ignác utcában szolgálatot teljesítő bv-őrök bántalmazták őket. A hivatalos jelentésbe parancsnoki utasításra került, hogy a rendőrök verték meg őket az elfogáskor. Az ügyben vizsgálatot indít a belügyminiszter is.

Pintér Sándor azt ígérte, hogy felelősségre vonják azokat, akik törvénytelenséget követtek el a büntetés-végrehajtásban. Megvizsgálják azokat a nyilatkozatokat, amelyeket a büntetés-végrehajtás és a rendőrség vezetői tettek a jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság előtt.

A testület jobbikos alelnöke újra beszámoltatná a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet vezetőjét. Gaudi-Nagy Tamás a börtönőrök és a megvert áldozatok meghallgatását is kezdeményezni fogja.

Szerinte ha Boglyasovszky Csaba valóban végignézte a tüntetéseken előállított emberek brutális megverését a Nagy Ignác utcai börtönben, akkor bűncselekményt követett el. A politikus szerint az ügyészség is hibázott. Az egyik áldozat ugyanis felismerte az őt bántalmazó börtönőrt, a hatóság mégsem vonta felelősségre a férfit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik