Belföld

Fejlesztik a debreceni Kenézy kórházat

Félmilliárdos beruházással 25 ágyasra bővítik a debreceni Kenézy kórház sürgősségi betegellátó osztályát (SBO) - jelentette be Rácz Róbert, a fenntartó Hajdú-Bihar megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke hétfőn, a kórházban tartott projektindító sajtótájékoztatón.

Rácz Róbert szavai szerint a beruházás némi elégtételt jelent a debreceni kórháznak, amelyet méltánytalanul háttérbe szorítottak az ágyszámcsökkentés idején, hiszen az intézkedés nyomán az elmúlt években csaknem 8 milliárd forint forráskivonás sújtotta a Debrecenen kívül élő, 350 ezer ember ellátásáért felelős intézményt.

A politikus tarthatatlannak nevezte, hogy jelenleg “a debreceni ellátórendszerben kezelt betegek finanszírozása egy emberre vetítve háromszor annyi, mint a megyeszékhelyen kívüli 81 hajdú-bihari településen élőké”.

Lampé Zsolt, a Kenézy Kórház Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kilenc sürgősségi ágyat finanszírozott, de az igények miatt már eddig is tizenöt aktív ágyat működtettek az SBO-n. A jövő év augusztusára befejeződő beruházás eredményeként 25 sürgősségi aktív ágya lesz az intézménynek – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a beruházással – amelynek költségeiből 457 millió forint uniós forrás, 64 millió forint pedig saját erő – úgynevezett egykapus sürgősségi ellátást alakítanak ki. A betegek először egy diszpécserközpontba érkeznek, az ottani vizsgálatot követően irányítják őket a megfelelő betegellátó osztályra – ismertette az igazgató.

Az új SBO kialakítása a közbeszerzés várható októberi lezárását követően kezdődik, s a tervek szerint 2011. augusztus végére befejeződik. A betegellátás közben zavartalan lesz – mondta Lampé Zsolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik