Belföld

Ismét árvíz és belvíz veszély fenyegeti Magyarországot

Administrator
Administrator

2010. 09. 26. 13:46

Harmadfokú belvízvédelmi készültség lépett életbe a Zala folyón és a Kis-Balatonnál, a Principális-csatorna pedig kerteket öntött el Nagykanizsán
Korábban a témában:

A nagykanizsai tűzoltóparancsnok elmondta: a Pivári utca alacsonyabban fekvő kertjeit öntötte el a megáradt csatorna, ami egyelőre nem éri el az ott lévő lakóházakat. Délben megkezdték 500 homokzsák elhelyezését az alacsonyabban fekvő védműveknél, a munkálatokban tűzoltók és vízügyi szakemberek közösen vesznek részt.

A kis-balatoni vízügyi üzemmérnökség vezetője arról számolt be, hogy szombaton a Kis-Balaton déli öblözeteiben, vasárnap délben pedig a Zala folyó bal partján kellett elrendelni harmadfokú belvízvédelmi készültséget. A víz a dél-balatoni vasútvonal és részben az M7-es autópálya töltését is veszélyezteti. A szakember azt mondta: az elmúlt napokban napi 10-12 órában üzemeltették a szivattyútelepeket, de a vízszint ennek ellenére nem csökkent, sőt az újbóli csapadék miatt inkább tovább növekedett. A térségben egy nap alatt 200 ezer köbméter vizet szivattyúztak át, de ez a mennyiség is kevésnek bizonyult, ezért kellett átállniuk a 24 órás szolgálatra. Úgy fogalmazott, hogy ekkora vizet mostanában ő sem látott.

A régi 7-es főúttól, a Somogy megyei Sávoly felől Főnyed irányába növekedett meg leginkább a vízszint, ami miatt a vasúti töltés mindkét oldala vízben áll. Az M7-es autópályánál kisebb a gond, ott a vízelvezetők bírják a terhelést.

A közlekedési hálózatot azért veszélyezteti a magas víz, mert főként tőzeges talajra épült a vasút és a sztráda töltése is, ami a nagy mennyiségű csapadék miatt megmozdulhat. Jelenleg mintegy ezer hektárnyi területet borít belvíz, az ideális szinthez képest nagyjából másfél méterrel magasabb áll. A Zalán még csak most érkezik egy kisebb árhullám, ezért próbálják a Kis-Balaton térségéből továbbvezetni a nagy mennyiségű vizet, ami azonban tovább emeli a Balaton amúgy is magas szintjét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.