Belföld

Pert nyert a magyar állam egy washingtoni bíróságon

A Tisza Erőmű amerikai tulajdonosa perelt.

Nem tartotta indokoltnak a Tiszai Erőmű 30 millió dolláros követelését a magyar állammal szemben egy washingtoni bíróság – számolt be róla a közrádió. Az AES Summit Generation nevű amerikai tulajdonos azért perelte a magyar államot, mert az 2006-ban megváltoztatta a villamos energia hatósági átvételi árát, így az jóval alacsonyabb lett annál, mint amiben a cég 2001-ben megállapodott a Magyar Villamos Művekkel.

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai helyettes államtitkára a rádiónak azt mondta, a bíróság indoklásának legjelentősebb eleme, hogy az amerikai tulajdonos számolhatott volna a szabályozási környezet változásával, ami jogszerű eszköz az állam kezében.

A döntés jogerős, így a 8,5 milliárd forintnak megfelelő követelést nem kell kifizetni. A helyettes államtitkár szerint ez erősítheti az ország pozícióját azokban a további perekben, amelyeket a Duna-menti Hőerőmű, illetve a Budapesti Hőerőmű tulajdonosai indítottak a magyar állammal szemben az Európai Unióban. A követelések értéke tízmilliárdos nagyságrendű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik