Belföld

Küszöbön a rendvédelmi demonstráció?

Nem született megegyezés a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) ülésén a munkavállalók és a munkáltatói oldal között.

A SZÉF 13 reprezentatív szakszervezete szeptember közepén demonstrációs bizottságot hozott létre, és október 2-ára demonstrációt hirdetett, ha nem születik megegyezés. Pintér Sándor belügyminiszter és a munkavállalók részéről Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szombaton jogászok bevonásával folytat egyeztetéseket, a szakszervezetek pedig ennek eredményeképpen hétfőn dönthetnek arról, lesz-e demonstráció, vagy sem.

Bárdos Judit a mai SZÉF-ülés után elmondta: az ülésen részt vett a belügyminiszter is, de érdemi egyezségre nem jutottak. A munkavállalók által vitatott legfontosabb pontok a hamarosan a kormány elé kerülő “egyes rendvédelmi törvények módosításáról szóló törvénycsomag” bizonyos részei, a tervezett megbízhatósági vizsgálat egyes részei, illetve a SZÉF megszüntetésének kérdése.

A szolgálati törvény kapcsán az áthelyezés, felmentés, átszervezés pontos szabályai körül vannak viták. A megbízhatósági vizsgálat – amit a belügyi kormányzat a rendvédelmi dolgozók feddhetetlenségének kivizsgálására tervez – egyes pontjai pedig bizonytalanok az érdekképviseletek szerint: például, hogy ki, milyen engedély alapján ellenőrizhet, hogyan terjed ki ez a családtagokra, illetve, hogy mi történik azzal, aki nem írja alá a vizsgálathoz való hozzájárulást. Emellett a szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány meg akarja szüntetni az érdekegyeztető fórumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik