Belföld

Több kerékpárost is megbírságoltak a Critical Mass felvonulásán

A biciklisek a felvonulás során szigorúan kerülték az autósokkal való összetűzést.

Szerda este fél hétkor megkezdődött a Critical Mass kerékpáros felvonulás a budapesti Nagykörúton. A felvonulásnak nincs rögzített kezdőpontja, a kerékpárosok – a KRESZ betartásával – bármilyen útvonalon megközelíthetik a Nagykörutat, ahol a felvonulás a Jászai Mari tér és a Petőfi híd budai hídfője között folyik két irányban. A felvonulás este 8 óra körül ér véget az Erzsébet téren a már hagyományos közös bringaemeléssel.

Az MTI helyszíni tudósítója a Jászai Mari téren úgy látta, hogy rendben elindult a felvonulás, a 4-es és 6-os villamosok járnak. Az egyik szervező közlése szerint ugyanakkor a rendőrség az Oktogon környékén több kerékpárost is megbírságolt piroson való áthajtásért, és figyelmeztetett a lámpa használatára.

A kerékpárosok a Nagykörúton együtt közlekednek az autósokkal, a főbb csomópontokban zöld pólós rendezők segítik a gyalogosok és a tömegközlekedési eszközök áthaladását. A szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy a körúton a szélső sávokat használják, a járdán és a villamossíneken ne tekerjenek, és nagyon figyeljenek a KRESZ betartására. Nyomatékosan kérték azt is, hogy a bringások semmilyen politikai párt vagy mozgalom jelképét ne hozzák magukkal, és ne fogyasszanak alkoholt sem a felvonulás előtt, sem aközben.

A szervezők hangsúlyozták, hogy a felvonulás során szigorúan kerülendő az autósokkal való összetűzés. Ez a demonstráció nem az autóvezetők ellen szerveződik, hanem az élhető városért, amihez épp az ő együttműködésükre van leginkább szükség – fogalmaznak a www.criticalmass.hu honlapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik